Skip to content
Menu

İşte Herman Cain kıssasından hisseler

Herman Cain, arkasında eşi olduğu halde adaylıktan çekildiğini açıkladı

Cemal T. DEMİR

Bir hışımla geldi geçti. İş dünyası ve bazı Cumhuriyetçi çevreler dışında kimse tanımıyordu. Bu eski pizzacı Haziran başında adaylığını açıkladığında Başkan Obama dahil birçok çevrenin şakalarına konu oldu. Ancak Ağustos ayında şapkasından 9-9-9’dan yapılmış bir tavşan çıkardı. Donald Trump, Michelle Bachmann ve Rick Perry’de umduklarını bulamayan tutucu çevrelerin bir anda gözdesi oldu. Hem, uzun süredir üzerlerine yapışan ‘beyaz ırkçısı’ yaftasından kurtulmak için de psikolojik bir rahatlama getiriyordu.

Kendini bir anda ‘ABD başkanı’ gibi düşünmenin keyfini yaşamaya başlayalı birkaç hafta olmuştu ki, ‘eski tanıdıkları’ ortaya çıkıp, şapkada başka tavşanlar da olduğunu haber vermeye başladı. Duraklama dönemi bile yaşamadan, gerileme ve dağılma dönemi başladı. Siyasette herkes geçicidir de, bu kadar hızlı geçiciliğin de hikayesinde dersler olmalı. İşte Herman Cain kıssasından payımıza düşebilecek bazı hisseler:

ABD Başkan adaylığı amatörlere göre değil

ABD Başkan adaylığı kurtlar sofrasıdır. Kurtlar diyorsak her birinin kuyruğu çok derinlere giden kurtlar. Amatörlerin bu meydanda hiç şansı yok. Herman Cain, ilk defa seks skandalına imza atan Ameirkalı politikacı değil. Bugünlerin yükselen yıldızı Newt Gingrich’in şapkasında, diğer bütün politikacılara yetecek kadar tavşan var. Ama Gingrich, muhafazakarları bile ‘saygın’ bir insan olduğuna ikna edebiliyor. Herman Cain, hala kendini Godfather Pizza’nın ya da restorancılar birliği başkanlığında sanıyordu. Dış politika gafları, bilgisizliğini ortaya serdikçe seks skandallarının desibel etkisi de yüksek oldu. Seks bahane, muhafazakarlar amatörlüğe ve ‘esnaf açıkgözlülüğüne’ postayı koydu. Washington Post’a konuşan bir Cumhuriyetçi stratejist, ‘’Cain, adaylık peşinde değil. Adamın derdi kitabını satmak’’ diye yakıncaktı ve ekleyecekti: ‘’Derken, harika ve korkunç bir gelişme oldu. Köpek arabada mahsur kaldı. Ve elbette köpekler araba nasıl kullanılır bilmezler’’

Projen programın olsun çamurdan olsun

Herman Cain kıssası, bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Cumhuriyetçiler de Çay Particiler de, geri kalan Amerikalılar gibi ‘pozitif mesaja’ hasret aslında. Pozitif mesajdan kastımız, Obama alyehtarlığından ibaret bir muhalafetin ötesine geçmek. Cain, 9-9-9 dediği son derece amatör bir plan etrafına kurdu bütün kampanyasını. Kendisine, hali hatırı sorulduğunda da Libya sorulduğunda ‘’9-9-9’’ diye cevap veriyordu. Yani, satış vergisi, gelir vergisi ve emlak vergisinin hep yüzde 9 oranında sabitlendiği bir vergi sistemi. Ekonomistler, bu planın ne kadar absürd olduğunu tartıştılar. Ancak gerçek şu ki Cumhuriyetçiler, kötü de olsa Obama’ya karşı bir plan konuşmak savunmak istiyor. Obama’nın karalanmaının ötesine geçmek istiyor. Seçmen, plana projeye hasret sayın Trump!

Ve planın ne kadar basitse o kadar seveni olur. Öyle karmaşık, teknik ifadelere dayalı planlar, halkta makes bulmuyor. Halk basit tanımlanmış planları seviyor. 9-9-9’u herkes ezberledi.

Mitt Romney, sevilmiyorsun, lütfen anla artık!

Dünyada bu kadar bahtsız bir politikacı var mı? Adam yakışıklı, saçları süper, milyoner, eyalet valiliği yapmış, iş tecrübesinden geliyor. Ama partisi sevmiyor da sevmiyor. Ne kadar skandal ya da amatör tip varsa destekleyip anketlerde birinci yapıyorlar ama Mitt Romney, yüzde 25 değişmez oranla sürekli ikincilikte kalıyor. Trump gidiyor, Bachmann geliyor, Bachmann gidiyor, Perry geliyor, Perry gidiyor Cain geliyor, Cain gidiyor Gingrich geliyor. Rick Santorum bile bu gidiş gelişlerden umutlanarak, yüzde 0’la aylardır adaylıktan çekilmiyor. Bütün bu gidiş gelişler arasında, Cumhuriyetçi Parti merkez güçlerinin ve Amerikan medyasının adayı olduğunu sağır sultanın bile duyduğu Mitt Romney sürekli ikinci kalıyor.

Başkan adaylığında özel, gizli, mahrem, kişisel yoktur

Başkan adaylığına girdiyseniz, bilin ki, hayatınızın her saniyesi didik didik edilecektir. Geçmişinizde, cinsel tacizden mahkemelik olmuşsanız, telefonlaştığınız mesajlaştığınız gayrimeşru ilişkiniz varsa, aday olduğunuzda bunların, şu teknoloji ve internet çağında medyaya yansıması 24 ile 36 saat bilemedin 42 saat sürüyor. Seks skandalını inkar ederek politik varlığını sürdürebilen yoktur. Cain kadar skandalın kompetanı da olsan, 3 günde karikatüre dönüştürür.

Bu ‘bagaj’ meselesi mühim

Herman Cain’in bırakması Cumhuriyetçiler için iyi Demokratlar için kötü oldu. Çünkü ahali, mevcut ekonomik tabloyu ve yönetimin buna karşı politikaları yerine ne güzel haftalardır, Cain’in skandal tablosunu ve Cain’in buna karşı politikasını konuşuyordu. Ne kadar etik olmazsa olsun, Demokratlar Cumhuriyetçi adayın bagajını karıştıracaktır. Hele, özel hayatı yakın tarihin en skandalsız başkanına sahip olmanın da avantajıyla… Eğer, Cumhuriyetçiler bagajı fena halde dağınık bir aday seçerse, başkanlık seçim kampanyasında ekonomi ve politika yerine bu bagajın konuşulması kaçınılmazdır ve bu da Obama’ya kazandıracaktır. Newt Gingrich’in ne kadar dayanacağını zaman gösterecek. Ancak, Temsilciler Meclisi Başkanı olarak Bill Clinton’u Monica Lewinsky skandalı nedeniyle azletmek için aile, sadakat, ahlak nutukları attığı günlerde eşini aldattığını kendisi 10 yıl sonra 2007 yılında itiraf etti. İki kez boşanmış sonra da metresiyle evlenmiş bir adayla işler ne kadar yürüyecek göreceğiz. Yani, Cumhuriyetçi Partide rüzgar durulmuş, gemi kaptanını bulmuş değil.

Hissenin hissesi: Obama, Michelle’e bir yanlışlık yapmadığı sürece dünyanın en şanslı politikacısı… Bu rakipler karşısında bir daha erer muradına, biz de çıkarız kerevetine…