Skip to content
Menu

The Artist: Bu köpek Oscar ödülü hakediyor mu?

Hayranları Uggie'nin Oscar'a aday gösterilmesi için kampanya başlattı

AMERİKA BÜLTENİ (7 Aralık 2011)

Bu yıl Hollywood’un en iyi oyunculuk performansı birçoğuna göre bir köpeğe ait. Ancak Oscar’ları veren Akademi’nin kuralları engel teşkil ediyor.

Uggie adlı terrier cinsi köpek, sessiz ve siyah-beyaz Fransız filmi “The Artist”teki performansıyla izleyenleri büyülüyor. Öyle ki Cannes’da sembolik ödül kazanan köpek ‘Uggie’ye Oscar verilmesi için kampanya başlatanlar bile oldu.

The Artist filminin, bu yıl ‘’En İyi Film’’ dalında ödülü sahibi olacağına kesin gözüyle bakan oldukça geniş bir kesim var sinema yazarları arasında. Yönetmenliğini ve senaristliğini 44 yaşındaki Michel Hazanavicius‘un yaptığı filmde başrolleri Jean Dujardin ve Berenice Bejo paylaşıyor. 1927-1932 yılları arasında, Hollywood’daki bir aktörün düşüşü, bir aktrisin ise yükselişini konu edinen film hem sessiz hem de siyah-beyaz.

Sessiz filmin öne çıkan oyuncusu ise “Uggie” adlı köpek… Ancak Oscar Academy’nin hayvanların Oscar’a aday gösterilmesini yasaklayan bir kuralı var. Amerikan film kritikleri arasında, Akademi’nin bu yasağını Uggie için esnetip esnetemeyeceği tartışması başladı.

New York Post film eleştirmeni Lou Lumenick, ‘’Bu yıl gördüğüm filmler arasında insan ya da hayvan en iyi oyunculuk performansı Uggie’ye ait’’ diye yazdı. Movie Line yazarı Vanairsdale de, Uggie’nin Oscar’a aday gösterilmemesinin, ‘acımazsıca bir görmezden gelme’ olacağı düşüncesinde.

Slate yazarı Forrest Wickman ise, ‘’Bu kampanya saçma’’ diyerek, Uggie’nin performansının çok abartıldığı görüşünde.

Uggie’nin perfomansını beğenmesine rağmen en iyi yardımcı aktör ödülüne daha layık insanlar olduğuna kaydeden Showbiz yazarı Roger Friedman, Midnight in Paris filmindeki Ernest Hemingway rolüyle Corey Stoll’u ve Ryan Gosling, Kenneth Branagh gibi aktörleri Uggie’nin iyi rakipleri olarak kaydediyor.