Skip to content
Menu

Gingrich, ilk sınavı olan açıkoturumu ciddi hasar olmadan atlatmayı başardı

AMERİKA BÜLTENİ (11 Aralık 2011)

Cumhuriyetçi Parti 2012 başkan aday adayları, 12’nci televizyon açıkoturumları için, 3 Ocak 2012’de adaylık yarışının başlayacağı Iowa’da karşı karşıya geldi. Eyaletin en büyük şehri Des Moines’deki Drake University’deki açıkoturum, ABC News – Yahoo News işbirliğiyle gerçekleştirildi. Herman Cain‘siz ilk açıkoturuma yarışın iki önde gideni Newt Gingrich ve Mitt Romney’nin yanı sıra, Michele Bachmann , Ron Paul, Rick Perry ve Rick Santorum katıldı.

Cumhuriyetçi adayların hedefinde anketlerde ilk sıraya yerleşen Newt Gingrich vardı

Açıkoturumda bütün gözler anketlerin yeni yıldızı Newt Gingrich üzerindeydi. Beklendiği gibi diğer 5 adayın en büyük hedefi Newt Gingrich oldu. Ancak, Bill Clinton’un başkanlığı döneminde Temsilciler Meclisi Başkanlığı yapmış olan Gingrich, deneyimi ve soğukkanlılığıyla atakları savuşturmayı ya da sıkıştığı konulardan sıyrılmayı becerdi.

Gingrich’i en çok zorlayan iki konu ise yarı resmi mortgage kurumu Freddie Mac’den aldığı 1,5 milyon dolarlık danışmanlık parası ile yaptığı 3 evlilik oldu.

Gingrich’e ilk atağı yapan Mitt Romney, Gingrich’in bütün kariyerini Washington’da yapmasına rağmen kendisinin özel sektörde yıllarını harcadığını söyledi. Gingrich de, Romney’e, ‘’Politikacılık kariyerin olmadıysa, 1994’te senatörlük seçiminde Ted Kennedy’e kaybettiğin için olmadı’’ şeklinde cevap verdi.

‘’Eşini aldatana ülke yönetiminde güvenilir mi?’’

ABC sunucuları, Diane Sawyer ve George Stephanopoulos, adaylara, ‘’Eşini aldatana ülke yönetiminde güvenilir mi?’’ diye de sordular. Her ne kadar ortaya sorulsa da sorunun asıl hedefinin daha önce eşini aldattığını itiraf eden ve başından 3 evlilik geçen Newt Gingrich olduğu açıktı. Rick Perry, ‘’Karısını aldatan iş arkadaşını da aldatır. Bence bu çok güçlü bir gösterge’’ diye konuşurken, Rick Santorum ise, ‘’Güven herşeydir’’ dedi. Mitt Romney, doğrudan Gingrich’i hedeflemese de 42 yıllık kendi evliliğini överek, göndermede bulundu. Gingrich, ise her ne kadar insanların geçmişindeki bu konuyla alakalı sorular sormasını anlaşılır bulduğunu belirtse de, Tanrıdan yaptıkları için af dilediğini, ve artık torunları olan 68 yaşında bir adam olduğunu söyledi.

‘’Bütün Filistinliler terörist’’

Gingrich, Cumhuriyetçi Yahudiler Kongresinde Filistinlilerden, ‘icat edilmiş bir halk’ diye bahsederek tartışma başlatmıştı. Iowa’daki açıkoturumda da sözlerinin arkasında duran Gingrich, orda yaşayan ve başka yere gitmemekte direnen Arapların, Filistin diye adlandırılarak bir ulus icat edildiğini savundu.

Hamas ile El Fetih arasında özünde hiçbir fark olmadığını iddia eden Gingrich, ‘’Bu insanlar terörist’’ diye konuştu. Gingrich, birinin Filistin konusunda cesaret gösterip gerçekleri söylemesinin zamanının geldiğini ifade etti.

Romney, Filistinlilerin icat edilmiş bir halk olduğunu söylemenin yanlış olduğunu söylerken, Gingrich’in Netanyahu’yu barış görüşmeleri yapma konusunda zor durumda bıraktığını ileri sürdü ve barış görüşmelerini baltalayacak sözlerden kaçınmalıyız dedi. Ron Paul da Gingrich’i sözlerinden olayı eleştirdi. Perry ise Gingrich’in sözleri önemsiz, Obama’nın dış politikası problem diye konuştu.