Skip to content
Menu

Kongre’de uzlaşma olmazsa ABD federal hükümeti Cuma gece yarısı tamamen duracak!

AMERİKA BÜLTENİ (15 Aralık 2011)

ABD Kongresindeki derin partizan bölünme, Amerikan federal devletini bir kez daha tamamen durma tehdidiyle yüzyüze getirdi. Eğer Kongre’de bir son dakika uzlaşması olmazsa, parası Cuma gece yarısı bitecek federal devlet, çoğu hizmetini durduracak.

Uzlaşmanın nedeni ise bordro vergilerindeki (payroll tax) kesinti. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisinin bu konuda kabul ettiği yasayı, Demokratların çoğunluğundaki Senato reddediyor. Senato lideri Harry Reid, Cumhuriyetçileri bordro vergisi kesintilerinde uzlaşmaya zorlamak için federal hükumete, Cuma gününden sonra işyeişini sürdürebilmesi için 1 trilyon dolarlık harcama yetkisi veren yasayı oylatmayıp bekletiyor. Cumhuriyetçiler ise, uzlaşmazlığı cuma gününe kadar sürdürüp, Demokratları, Cumhuriyetçilerin yasasını kabul etmeye mecbur etmeyi planlıyor.

Senato’daki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler Çarşamba günü sonuçsuz kalan görüşmelerden sonra Perşembe günü öğle saatlerinde yeniden pazarlığa başladı. Taraflar, uzlaşma konusunda iyimser olduklarını belirtse de ABD, 3 ay sonra yeniden Kongre’deki partizan mücadele nedeniyel federal hükümetin durma noktasına gelmesinin gerginliğini yaşıyor.