Skip to content
Menu

Neocon ve sağcı yazar Hitchens gırtlak kanserine yenilerek öldü

Neo-ateizmin önde gelen seslerinden Christopher Hitchens, yakalandığı gırtlak kanserinden kurtulamayarak 62 yaşında hayatını kaybetti.

Yazarlık kariyerine İngiltere’de başlayan Hitchens, 1981 yılında ABD’ye göç etmişti. 25 kitabıyla, 40 yıldır tartışılan bir isim olan Hitchens’ın 19 yıldır kariyerini sürdürdüğü Vanity Fairdergisinden bugün yapılan açıklamada, yazarın mücadele etmekte olduğu yemek borusu kanserinin yarattığı zatürree dolayısıyla hayatını kaybettiği ifade edildi. 
1982 yılından beri Washington’da yaşayan Hitchens’a, Haziran 2010’da kanser teşhisi konmuş ve kemoterapi uygulanıyordu.

Amerikan aşırı sağı ile ayni çizgide buluştu
Kariyerine solcu yazar olarak başlayan Hitchens, hayatını siyasi yelpazenin aşırı sağ ve Batı ırkçısı kanadında tamamladı. Vaktiyle Vietnam Savaşı’na şiddetle karşı çıkan Hitchens, ABD’nin Irak işgaline ve George Bush’a büyük destek verdi ve İslam’ın yenilmesi gerektiğini savundu. Hitchens’ın son olarak yayınlanan kitabıyla ilgili eleştirilerde bulunan İngiliz sosyalist yazar Terry Egleton, Hitchens’in Batı kültürünü diğer kültürlerden üstün saymasını, ve Batılı devletlerin yüzyıllardır yaptıklarını görmezden gelerek, dünyada şiddetin tek sebebinin İslam kültürü olduğunu belirtmesine sert tepki göstermişti.