Skip to content
Menu

Apple, bilgisayar ve telefondan sonra şimdi de televizyon kültürünü kökten değiştirecek

AMERİKA BÜLTENİ (21 Aralık 2011)

Vizontele’nin sevimli mucidi Deli Emin, şimdi ‘şerefsizim aklıma gelmişti’ diyebilir. Tek farkı bu kez ‘dalga buna doğrudan gelmeyecek’. Eğer teknoloji dünyasındaki dedikodulara inanacak olursak, bilgisayar ve cep telefonu kültürümüzü kökten değiştiren Apple, bu kez geleneksel televizyon kültürü ve teknolojisini alt üst edecek.

Steve Jobs’un hayatını kaybetmesinden sonra Apple’ın şapkasından ne çıkacağı en büyük merak konusuydu. Bu hafta Wall Street Journal, bu konudaki dedikodu kazanını yeniden kaynatacak bir habere imza attı. İşte SWJ haberi sonrası teknoloji mahallesini çalkalayan bazı Apple TV dedikoduları:

1 – Duyduğunuz gerçek, hakkaten yapılıyor böyle birşey

Apple Inc, kurucu ortağı Steve Jobs’un isteğine uyarak, geleneksel televizyona karşı tarihin en büyük saldırısı için hazırlıklarını hızla sürdürüyor. Wall Street Journal, haberine yaklaşık böyle bir cümleyle başlıyor. Habere göre Apple yöneticileri projelerini bazı büyük medya kuruluşlarının shaip ya da yöneticileri ile geçen hafta içinde tartıştı. Jobs’un biyografisini yazan Walter Isaacson’a göre Jobs’un oldukça büyük planları vardı. Isaacson, Jobs’un, ‘’Kullanımı kolay entegre bir televizyon yaratmak istiyorum. iCloud aracılığıyla bütün cihazlarınızla senkronize olabilecek. Hayal edebileceğiniz en kolay kullanıma sahip olacak. Sonunda bunu başarabilecel hale geldim’’ dediğini hatırlıyor.

2 – Siri kumanda masasında

Bazı kaynakların spekülasyonunu ciddiye alacaksak Apple TV, tıpkı iPhone 4S’teki Siri gibi sesli kumandaya cevap verebilecek. Yani, Zeki Müren de bizi görecek ve bizimle konuşacak hesabı… Seyirciler kanaldan kanala programdan programa sadece televizyonlarıyla konuşarak zap yapacak.

3 – iPad ve iPhone kumanda olarak kullanılabilecek

‘Hanım TV’nin kumandası nerede?’ cümlesi tarih olacak. Seyirciler iPhone ya da iPad’ları ile televizyonu kumanda edebilecek. Apple TV dekoderi hali hazırda kullanıcılarına ‘uygulamalar aracılığıyla’ görüntüleme izni veriyor ve iPhone ve iPad ile içerik seçme imkanları veriyor. Yani, bu Apple için çocuk oyuncağı bir gelişme olacak.

4 – App’lar yeni TV kanalları olacak

Daring Fireball yazarı John Gruber, ‘’Steve Jobs’un asıl büyük fikri, her TV kanalını bir app (uygulama) haline getirmekti. Aslında bu süreç de iPhone ve iPad’larda, HBO Go, Bloomberg TV+ ve Watch ESPN gibi ‘app’lar aracılığıyla hali hazırda başlamış durumda. Neden, TV boyutunda da aynı şey yapılamasın ki.? Aynı, iPad ve iPhone’lardaki, dergi ve gazetelerin ‘app’larının raflandığı ‘Newsstand’ gibi olacak. Televizyonda aynı şeyi yapmak, her TV kanalını kendi ‘app’ını hazırlamaya yönlendirecek, onlara da oldukça esnek ve yaratıcı yeni bir alan açacak.