Skip to content
Menu

İşte Yale Üniversitesine göre ABD’de yılın sözü

AMERİKA BÜLTENİ (27 Aralık 2011)

Yale Üniversitesi, geçtiğimiz aylara damga vuran ve tüm küreye yayılan Wall Street karşıtı işgal hareketinin, “We are the 99 percent, (Biz yüzde 99’uz)” sloganını 2011’in sözü olarak seçti.

Yale Üniversitesi kütüphanesi her yıl geleneksel olarak ‘’Yılın vecizeleri ansiklopedisi” yayınlıyor. Yılın vecizesi ise, yılın en takdir edilen ya da en özlü sözü olmak zorunda değil.  En fazla kişi tarafından duyulan ve zamanın ruhunu en iyi yansıtan sözü seçmeye çalıştıklarını belirtiyor Yale yetkilileri. Örneğin, 2010 yılında yılın vecizesi, Çay Partisi hareketinin yıldızı Christine O’Donnell’s “I’m not a witch, (ben cadı değilim)” sözü olmuştu.

 İşte Yale Üniversitesine göre 2011’in en 10 sözü

 

1. “We are the 99 percent.” — Occupy Wall Street sloganı.

 

2. “Bu ülkede kendi başına zengin olmayı başarmış tek kimse yok. Fabrikalar inşa ettiniz, ne iyi. Ancak açık konuşalım. Ürettiğiniz ürünleri geri kalanımızın ödediği vergilerle inşa edilen yollardan pazara taşıdınız. Geri kalanın ödediği vergilerle eğitilmiş işçiler çalışanlar kiraladınız. İşyerinde güvenlisiniz çünkü ülkenin geri kalanının ödediği vergilerle ayakta durabilen polis ve itfaiye var.’’  — ABD senatörlüğüne aday olan Elizabeth Warren’ın Ağustos ayında Massachusetts’teki konuşması.

 

3. “Ben ve arkadaşlarım milyarder dostu Kongre tarafından yeterince kucaklandık’’ — Milyarder işadamı Warren Buffett, New York Times’ta 15 Ağustos’ta yayınlanan köşe yazısı.

 

4. “Evrime inanıyorum ve küresel ısınma var diyen bilimadamlarının sözüne güveniyorum. Bana kafayı sıyırmış deyin’’ Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Jon Huntsman’ın 18 Ağustos’ta yazdığı Twit.

 

5. “Oops.” — Başkan adayı ve Texas valisi Rick Perry, 9 Kasım’daki açıkoturumda başkan seçildiğinde ortadan kaldıracağı 3 federal kurumu sayarken üçüncüsünü unuttuğunda…

 

6. “Bana, ‘Ubeki-beki-beki-beki-stan-stan’ın devlet başkanı kim?’ diye sorarlarsa, ‘bilmiyorum’ diyeceğim. ‘Siz biliyor musunuz?’ ‘’ Eski başkan adayı Herman Cain, 7 Ekim’de Christian Broadcasting Network röportajı sırasında.

 

7. “Hap almış durumdayım. Hapın adı, `Charlie Sheen.’ Hiçbir yerde bulamazsınız çünkü, bir kere denerseniz öleceksiniz. Yüzünüz eriyecek, ve çocuklarınız parçalanmış cesedinize ağlayacak’’ Aktör Charlie Sheen, Şubat ayında ABC News röportajında.

 

8. “Oh wow. Oh wow. Oh wow.” — Apple kurucu ortağı Steve Jobs’ın son sözleri. Kız kardeşi Mona Simpson tarafından 5 Ekim’deki cenaze töreninde açıklandı.

 

9. “I can’t say with certitude.” — ABD Kongresinin, Twitter’da cinsel organını gösteren fotoğraflarını paylaştığı ortaya çıktığında istifa eden üyesi Anthony Weiner, 1 Haziran’da Twitter’daki fotoğrafların gerçekten kendisine ait olup olmadığı sorulduğunda

 

10. “Kadıncağızın umut ettiği yardım yerine, sayın Cain, kendine özgü ‘ekonomik canlandırma paketiyle’ desteklemeye karar verdi.’’ Avukat Gloria Allred, 7 Kasım günkü basın toplantısında, Herman Cain’in, müvekkili Sharon Bialek’e cinsel tacizde bulunduğunu anlatırken,