Skip to content
Menu

Roger Simon: ”Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışı bugün başlamıyor, bitiyor”

AMERİKA BÜLTENİ (3 Ocak 2011)

Aylardır süren televizyon peşrevlerinin ardından Cumhuriyetçi adaylar bugün ilk önseçim için Iowa’da meydana çıkıyor. Bütün medya organları, Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışının bugün başlayacağını haber veriyor. Ancak Politico yazarı Roger Simon’a göre, Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışı bugün başlamıyor, aslında bugün sona eriyor.

Simon, ‘’Mitt’in yüksek oya ihtiyacı yok’’ başlıklı yazısında, son anketlere göre, Iowa’yı Romney, Paul ya da Santorum’dan birinin kazanacağına atıfla şu tespitlerde bulunuyor:

Eğer Mitt Romney, Iowa’yı kazanırsa, Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışı sona erecek.

Eğer Mitt Romney, Iowa’da ikinci olursa Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışı sona erecek.

Eğer Mitt Romney, Iowa’da üçüncü olursa Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışı sona erecek.

Neden? Romney’nin iyilik ve Amerikan istisnası mesajları çok mu baştan çıkarıcı? Yoksa şahsi çekiciliği mi?

Hayır. Çünkü, Iowa, geçmişten günümüze, kazananları belirlemekten çok kaybedenleri belirleyen bir eyalet olageldi. Ve Salı akşamı gerçekleşecek Iowa seçimleri, Romney’nin önünü gerçekten kesebilecek iki adayın yolunu büyük ölçüde tıkayacak: Newt Gingrich ve Rick Perry.

Bunun dışında, Romney, Ron Paul ve Rick Santorum’dan hangisinin birinci, hangisinin ikinci ve hangisinin üçüncü olduğunun önemi yok. Paul ve Santorum Iowa’da ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar adaylık şansı olmayan iki aday.

‘’Bir dakika’’ diyeceksiniz. ‘’Peki ya Santorum’un yükselişi sahte mi?’’

Hayır, gerçek. Santorum, Romney’e karşı yükseliş yaşamayan tek adaydı, şimdi o da yaşıyor. Yükseliyor çünkü diğer adaylar bugüne kadar ona karşı hiçbir negatif kampanya yürütmedi. Çünkü anketlerde kaybeden birine karşı para harcamak istemiyorlardı. Ancak Iowa’da kazanırsa, büyük bir negatif kampanya bombardmanı başlayacak.

Elbette bütün Romney karşıtı oylar tek adayda toplanırsa o zaman o aday kazanır. Ama, Santorum, bütün bu oyları kendisine nasıl çekecek?

Santorum, Iowa’da kısmen başarılı, çünkü ABD Başkanlığından çok Iowa valiliğine aday gibiydi. Aylardır bütün kampanyasını bu eyalete yoğunlaştırmış halde.