Skip to content
Menu

İşte Iowa’nın kaybedenleri

AMERİKA BÜLTENİ (4 Ocak 2011)

Cumhuriyetçi Partide adaylık yarışı Iowa’dan start aldı. Bir ay öncesine kadar kimsenin tahmin edemiyeceği tablo, son bir haftanın anketlerinin gösterdiği doğrultuda gerçekleşti. Iowa’da nerdeyse oyların yüzde yüzü sayılırken, Rick Santorum ve Mitt Romney birkaç oy farkıyla birincilik için mücadele ediyordu. Ancak daha oy sayımları sürerken, gecenin kaybedenleri kesinleşti:

 

Michele Bachmann

Temmuz ayında Iowa Straw Poll’u kazanarak yarışa iddialı başlamıştı. Iowa’da dünyay gelmişti, memleketiydi. Şu anda milletvekilliğini yaptığı Minesota’nın komşusu eyaletti Iowa aynı zamanda. Hepsinden önemlisi, Iowa’nın Evanjelik nüfusu, oldukça tutucu bir yaklaşıma sahip olan Michele Bachmann için büyük avantaj gibi görünüyordu. Ancak, oyların sadece yüzde 5’ini alarak iddialı adaylar arasında sonuncu oldu. Ancak bu sonuca rağmen, yaptığı konuşmada adaylıktan çekilmeyeceğini söyledi.

 

Rick Perry

Büyük bir dua gösterisiyle Ağustos ayında yarışa katıldığında hemen anketlerde liderliğe oturan Perry, ardından birbirinden kötü açıkoturum performansları ve gaflarıyla gerilemeye başladı. Başkan seçildiğinde kaldıracağı 3 federal bakanlığı sayarken, üçünü bakanlığın hangi bakanlık olduğunu hatırlamaması kırılma anı oldu. Ağustos ayında Iowa’nın galibi olacağına kesin gözüyle bakılan Perry, yüzde 10 destekle ancak beşinci olabildi. Ve sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada çekilme sinyali veren ilk aday oldu. New Hampshire yerine memleketi Texas’a gideceğini ve kampanyayı devam ettirip ettirmeme konusunda son bir dğerlendirme yapacağını açıkladı.

 

Newt Gingrich

Herman Cain’in seks skandallarıyla sahneden çekilmesinden sonra anketlerde hızla yükselerek birinci sıraya yükselen Temsilciler Meclisi eski Başkanı Gingrich, anketlerin lideri olduktan sonra kendisine karşı başlayan negatif kampanya karşısında fazla direnemedi. 3 hafta öncesine kadar Iowa’da en yakın rakibinin 20 puan önündeyken, 3 Ocak gecesi yüzde 13 ile ancak dördüncü olabildi. Kazanabilir aday olabileceği şüpheli hale gelse de, yılların kurt politikacısının kolay kolay pes etmeyeceği öngörülüyor.

İLGİLİ HABER

İşte Iowa’nın kazananları