Skip to content
Menu

Oops again! Rick Perry: ”Türkiye teröristlerce yönetiliyor, NATO’dan atılsın!’’

Cemal T. Demir (Amerika Bülteni)

Texas Valisi Rick Perry, Türkiye’nin ‘birçoklarınca İslamcı terörist olarak görülen kişilerce’ yönetildiğini iddia ederek, NATO’dan atılmasının zamanının geldiğini’ söyledi.

South Carolina’da 21 Ocak’ta yapılacak önseçim öncesi kozlarını, Amerikan sağının medyadaki iki amiral gemisi Wall Street Journal gazetesi ve Fox News’in ortaklaşa organize ettiği açıkoturumda paylaşan 5 Cumhuriyetçi adaydan Texas Valisi Perry, yeni bir gafa imza attı. Önceki gün öldürülen Taliban askerlerinin cesetlerine işeyen askerleri savunduğu için başta John McCain olmak üzere Amerikan medyası ve politik çevrelerinin tepkisini çeken Perry, bu kez Türkiye ve yönetimi hakkında oldukça ağır hakaretlerde bulundu.

FOX News’in sorusu Perry’nin cevabından ağır

Açıkoturumun moderatörlerinden Bret Baier’in soruyu soruş şeklinin de en az Perry’nin ağır cevabı kadar hakaretvari olması dikkat çekti.

Baier’in sorusu:

‘’Vali Perry, İslamist orijinli partinin Türkiye’de iktidara gelmesinden beri öldürülen kadın sayısı yüzde 14 arttı. Basın özgürlüğü Rusya’nın seviyesine geriledi. Türkiye’nin başbakanı Hamas’a kucak açtı ve Türkiye hem İsrail’e hem de Kıbrıs’a karşı askeri güç kullanma tehdidinde bulunuyor. Türkiye’nin bu dönüşümüne bakarak, Türkiye’nin hala NATO’ya üye olarak kalması gerektiğine inanıyor musunuz?’’

Bu yanlı ve provokatif soruya Perry’nin tam cevabı ise şöyle oldu:

‘’Açık ki birçoklarınca İslamcı terörist olarak görülen kişilerce yönetilen bir ülke olduğunuz zaman ve kendi vatandaşlarınıza karşı bu tür eylemlerde bulunuyorsanız,  o zaman cevap evet, NATO’dan atılmalı. Bu sadece NATO’da kalıp kalmayacaklarını konuşmanın değil, ABD’nin bu ülkeye yapacağı yardımı sıfıra indirmesinin de zamanı’’

Perry ciddi bir aday değil

Türkiye ile ilgili sözleri, salondaki Cumhuriyetçilerce alkışlanan Rick Perry’nin başkan adaylığı yarışında artık bir iddiası bulunmuyor. Büyük olasılıkla da South Carolina önseçimine katıldıktan sonra yarıştan çekilecek. Analistler, Perry’nin Iowa’dan sonra yarıştan çekilmeyerek, Mitt Romney’nin kazanmasına yardımcı olmaya çalıştığı görüşünde.  Perry, Gingrich ya da Santorum’un tabanından çaldığı oylarla Romney’nin eyaleti kazanmasını sağlamaya çalışıyor. Mitt Romney’i ise Cumhuriyetçi Parti merkezi, Wall Street ve merkez medya destekliyor.

Gaflarıyla ünlü

Rick Perry’nin, Cumhuriyetçi Parti adaylık yarışındaki macerasından geriye unutulmaz gafları kalacak.  ABD başkanı seçildiğinde 3 federal bakanlığı kaldıracağını açıklayıp, ancak ikisinin adını verebilen ve canlı yayında üçüncüsünü bir türlü hatırlayamayınca verdiği ‘oops!’ tepkisiyle politik literatüre mizah unsuru olarak geçen biri. Üstelik, yaklaşık 2 ay sonra 3 bakanlığın adını yine karıştırdı. Rick Perry, Pazartesi akşamı sahneye çıkan 5 aday içinde kazanma şansı olmayan tek aday. Fox News’in ağır tahrik kokan Türkiye sorusunu diğer ciddi adaylara değil de Perry’e sorması dikkat çekti. Akıllara, acaba Fox News ile Perry arasında bu soru ve cevap konusunda bir ön görüşme yapıldı mı ihtimali geldi.

Texas’ın demokrasi standartları

Rick Perry, Amerikan tarihinde en çok adam asan eyalet valilerinden biri. Aday olduğundan beri Amerikalı komedyenler bu konuda şakalar yapıyor. İdam edilen bazı mahkumların masum olduğu ortaya çıkmasına rağmen, Perry her fırsatta idamlarla gurur duyduğunu ve ‘adam asmaya devam edeceğini’ söyledi. Perry, ABD senatörlerinin ‘halk oyu’ ile seçilmelerine de karşı çıkarak, Senatörlerin, eyalet kongerlerince ‘atanmasını’ savunduğu içinde uzun süre ‘anti demokrasi’ aday olarak damgalandı. Perry, dini gerekçelerle gaylerin haklarına karşı çıkıyor. Terör zanlılarının,  Guantanamo’da hakim karşısına çıkarılmadan süresiz tutuklu tutulmalarını savunuyor.