Skip to content
Menu

Açıkoturumda gerginlik: Newt Gingrich, ‘eski eşini’ soran CNN’e fena patladı

AMERİKA BÜLTENİ (20 Ocak 2012)

Cumhuriyetçi Partide kritik South Carolina önseçimi öncesi son televizyon açıkoturumuna Newt Gingrich’in öfkesi damga vurdu. Güne, art arda açıklanan anketlerdeki yükselişinin ve Texas Valisi Rick Perry’nin lehine çekilmesinin keyfiyle başlayan Newt Gingrich, bu iki mutlu haberden çok kısa bir süre sonra ABC News’de yayınlanan bir röportajla büyük darbe yedi. Gingrich’in ikinci eşi, evliliklerinin, Gingrich’in kendisine yaptığı ‘eş değiştirmeye dayalı açık evlilik isteğini reddetmesi’ nedeniyle bozulduğunu iddia etti.

CNN’de düzenlenen açıkoturumda ise moderator John King, açıkoturumda ilk soruyu Gingrich’e  ve eşinin iddialarıyla ilgili sorması ise, Gingrich’in gün boyunca biriken öfkesinin patlamasına neden oldu.

‘’Haber medyasının önemli bir kısmının yıkıcı, ahlaksız ve negatif karakteri, bu ülkeyi yönetmeyi zorlaştırmakta, kaliteli insanların makamlara aday olmasını zorlaştırmakta’’ diye konuşan Gingrich, ‘’Ve ben başkanlık açıkoturumuna böyle bir konuyla başlamandan dehşete düştüm’’ dedi. Açıkoturumu dinleyen kalabalığın ayağa kalkarak Gingrich’i alkışlaması da Gingrich’i susturmadı:

‘’Burdaki herkesin kişisel acıları var. Burdaki herkesin sancılı süreçlerden geçen bir tanıdıkları vardır. Eski bir eşi alıp, önseçime ikin kala bir numaralı konu yapmak, hayal edebileceğim herşeyden daha adiliğe yakındır. CNN’in böyle değersiz bir konuyu alıp, başkanlık açıkoturumunun açılışı yapmasından şok oldum’’

Neye uğradığını şaşıran John King’in, CNN’in bu haberi veren ilk kanal olmadığı yönündeki zayıf savunası da Gingrich’i sakinleştirmeye yetmedi:

‘’John, sizin kanalda tekrar tekrar yayınlandı. Sen de açıkoturuma bununla başlamayı tercih ettin. Kimseyi suçlamaya kalkma. Sen ve ekibin açıkoturuma bu soruyla başlamayı tercih ettiniz’’

Gingrich daha sonra soru ile ilgili görüşlerini söyledi: ‘’Bu haber gerçek dışıdır. O dönemde bizi tanıyan her arkadaşım bunun gerçek dışı olduğunu biliyor. ABC News benim arkadaşlarımdan kimseye söz hakkı vermedi. Çünkü Cumhuriyetçilere saldırmayı seviyorlar.’’ Gingrich’in ‘’Elit medyanın, Cumhuriyetçilere saldırarak Barack Obama’yı korumasından bıktım artık!’’ sözü ise salonda büyük bir alkışa neden oldu.

Ron Paul’un kampanya başkanı Jesse Benton da, CNN’in açıkoturuma Gingrich’in eşi ile başlamasını doğru bulmadıklarını söyledi ve Gingrich’e hak verdi: ‘’Ülkenin çok önemli sorunları dururken kişisel bir sorunla başlamaları yersizdi’’ Ancak Benton, Gingrich’in Freddie Mac’den aldığı paralar ve TARP’a desteği konusunda yalan söylediğine dikkat çekerek, ‘’Bizim Gingrich ile problemimiz eşine yalan söylemesi değil Amerika’ya yalan söylemesi’’ diye konuştu.

Mitt Romney’nin kampanyasından Huffington Post’a konuşan bir yetkili ise, ‘’Kişisel prensipler seçmenler için önemli. Seçmenler için önemli bir konuyu gündeme getirdiği için moderatöre kızmayın’’ diye konuştu.

Öte yandan eski eşin açıklaması, komedyen Jon Stewart’ın da gündemindeydi.