Skip to content
Menu

Komen, Aile Planlaması’na desteği kesti, kadın sağlığı dernekleri ayağa kalktı

AMERİKA BÜLTENİ (3 Şubat 2012)

ABD’de göğüs kanseri ile mücadelenin en etkili organizasyonu olan ‘’Susan G. Komen for the Cure’’ adlı NGO’nun, kısaca Planned Parenthood olarak bilinen Amerika Aile Planlaması Federasyonu’na maddi desteğini kestiğini açıklaması büyük yankı yaptı. Komen, desteklerini kesme kararlarının nedeninin ‘kürtaj karşıtı grupların baskısı olmadığını’ savunuyor. Komen’in Planned Parenthood’a her yıl sağladığı 600 bin dolarlık destek, ABD’deki tüm düşük gelirli kadınların, ücretsiz olarak göğüs kanseri tetkiki yaptırmalarında kullanılıyor. Kadın sağlığı organizasyonlarından politikacılara kadar birçok kesim, kararın, kürtaj karşıtı çevrelerin baskısı sonucu alındığını savunarak Planned Parenthood’a, Komen’den kaybedeceği destek açığını kapatması için destek yağmuru başlattı.

Güne zararla başlayan Planned Parenthood, günün asıl kazananı oldu

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kişisel servetinden 250 bin dolar bağışlayacağını açıklarken, ilk gün yapılan toplam bağış 400 bin doları geçti.

Bu arada çoğunluğu kadın 25 senatör, Komen’in başkanı Nancy Brinker’e gönderdikleri mektupla kararlarını yeniden gözden geçirmelerini istedi. Brinker ise, kararlarını geri almalarının söz konusu olmayacağını açıkladı ancak, Colorado, Texas ve California’daki Planned Parenthood kuruluşlarına, düşük gelirli kadınlara yönelik olduğu yardımcı olmaya devam edeceklerini söyledi.

Komen, Planned Parenthood hakkında yürütülen inceleme nedeniyle desteklerini kestiklerini savunuyor.

Komen’de çatlak büyüyor

Komen’in kararından sonra organizasyon içindeki çatlak da büyüyor. Üst düzey Komen yöneticisi Mollie Williams’ın kararı protesto için istifasının ardından, Komen danışma kurulu üyesi Dr. Kathy Plesser da, kararın geri alınmaması halinde istifa edeceğini açıkladı.

Komen nedir?

1943 yılında Illinois eyaletinde doğan Susan Goodman Komen adlı kadın 33 yaşındayken göğüs kanserine yakalandı. 1980 yılında 36 yaşındayken hayatını kaybetti. Komen’in kızkardeşi olan büyükelçi Nancy Brinker, kızkardeşinin bu kanser ve tedavisi hakkında daha fazla bilgisi olsaydı tedavisinin başarılı olacağına inandığı için bu konuda mücadele etmeye söz verdi ve kardeşinin anısına 1982 yılında Susan G. Komen Breast Cancer Foundation’u kurdu. Vakfın 25’ini yılını kutladığı 2007 yılında adı, Susan G. Komen for the Cure (Susan G. Komen Şifa Vakfı) olarak değiştirildi. Amerikan kamuoyunda kısaca Komen olarak bilinen vakıf, dünyanın en büyük göğüs kanseri ile mücadele organizasyonu. Bugüne kadar göğüs kanseri ile mücadele araştırmalarına 2 milyar dolar harcayan vakıf, 50 ülkedeki ortaklarıyla da işbirliği yapıyor. Komen’in dünya üzerindeki 124 kuruluşunda 100 binden fazla gönüllü çalışıyor.

***

İLGİLİ HABER:

ABD’deki kürtaj tartışmasını anlama klavuzu