Skip to content
Menu

Şöleni kaçırmayın! İşte Şubat akşamları gökyüzüne bakmanız için 7 muhteşem sebep

AMERİKA BÜLTENİ (4 Şubat 2012)

Bu ay geceleri gökyüzüne bakarsanız birbirinden harika şeyler görebilirsiniz. Birkaç gezegen net şekilde görülebilir hale gelirken, eski dilde Cebbar Burcu denen Orion takım yıldızı da şova katılıyor. ‘Canis Major’ yani Büyük Köpek takım yıldızı da cabası… İşte Şubat ayında gözümüzü uzaydan ayırmamamız için 7 sebep:

 

Venüs:

Nedir: Güneş sistemimizin ikinci gezegeni

Nerede: Batı semasında ufka yakın.

Ne zaman: Seher alacakaranlığında

Venüs, parlaklığı nedeniyle çoğu zaman uçak ya da UFO zannedilebiliyor.

Mars:

Nedir: Güneş sistemimizin dördüncü gezegeni

Nerde: Doğu semasında

Ne zaman: Akşamları 20:30 – 21:00 arası

Mars daha çok teleskopla bakıldığında kızıl bir top gibi görünüyor. Eğer hava yeterince berrak olursa, kutuplarındaki buzları bile görebilirsiniz.

 

Jupiter:

Nedir: Güneş sistemimizin beşinci gezegeni

Nerde: Batı semasında tepeye yakın

Ne zaman: Akşamın ilk saatlerinde

Bu ay Jupiter’e teleskopla baktığınızda bazen uydularının tek sıra halinde arkasında dizildiğini görebileceksiniz. Kaçırılmayacak bir manzara…

 

Satürn:

Nedir: Güneş sistemimizin 6’ncı gezegeni

Nerde: Güney semasında

Ne zaman: Sabahları şafak sökmeden hemen önce

Bir teleskobonuz varsa Satürn’e çevirmeyi ihmal etmeyin. Şanslıysanız, halkarını temaşa imkanı bulacaksınız. Amatör astrnomların en favori olayı Satürn halkası görmek

 

Ay

Nedir: Dünyamızın biricik uydusu

Nerde: Başımızın üstünde, bakmamız yeter

Ne zaman: 7 Şubat günü dolunay ile 21 Şubat akşamı Hilal’i kaçırmayın diyoruz da başka birşey demiyoruz.

Her ne kadar Ay için teleskoba ihityaç yoksa da, teleskopla bakmanız daha doyumsuz bir deneyim yaşamanıza neden olabilir. Ay’ın güney yarımküresindeki dev Tycho kraterini etrafına yayılan raylı sistem benzeri yarıklarıyla seyredebilirsiniz. Ay’daki dağları bile bu ay seyredebilirsiniz.

 

Orion takım yıldızı (Cabbar Burcu)

Nedir: Avcıya (orion) benzeyen takım yıldızı

Nerde: Güney semasında

Ne zaman: Karanlık çöktüğü her zaman

Orion, en tanınan takım yıldızlarından biri. İçinde semamızın en parlak yıldızı Sirius var. Ardından Orion Kuşağı denilen dizili haldeki Alnitak, Alnilam ve Mintaka yıldızları geliyor. Bunları seyrederken, gördüğünüz ışıkların ve görüntünün yaklaşık 1400 yıl önceye ait olduğunu düşünürseniz, deneyiminizi daha büyüleyici hale getirebilirsiniz.

Orion’un sol omuzundaki Betelgeuse, semadaki yedinci parlak yıldız. Orion’un sağ bacağındaki Rigel, semamızın beşinci en parlak yıldızı. Orion kuşağının hemen güneyinde M42 denen Orion Nebulasını görebilirsiniz. Yeni yıldızların doğduğu bir doğumhane burası. Yeşilimsi Nebula muhteşem bir seyir zevki verir.

 

Canis Major (Büyük Köpek) takım yıldızı

Nedir: Avcı Orion’un av partisindeki köpek takım yıldızı

Nerede: Güney semasında

Ne zaman: Karanlık çöktüğü her zaman

Yukarıda bahsettiğimiz Sirius’un yaşadığı yer. Güney semasına baktığınızda Sirius ve içinde yer aldığı Büyük Köpek’i görmemeniz imkansız. Başı yukarıda büyük bir köpek gibi görünüyor bu yıldız takımı.

Semada ne nedir? Bunun için artık ‘app’ bile var!

iPhone ya da iPad’leriniz için Star Walk adlı ‘app’ı hararetle (download Star Walk iPad or iPhone) tavsiye ediyoruz. Çok pahalı değil. $2.99 iPhone için ve $4.99 iPad için. iPhone’nunuzu gökyüzüne tutun ve bu interaktif harita neye baktığınızı söylesin. Tabii, güney seması, kuzey seması derken güneyinizi kuzeyinizi doğunuzu karıştırabilirsiniz. Bunun için iPhone ve iPad ile gelen pusulayı kullanabileceğiniz gibi Android Market’ten de pusula satın alabilirsiniz.

İyi seyirler…