Skip to content
Menu

Clint Eastwood, ‘ikinci devreye hazırız’ reklamı ile Obama’yı mı destekledi?

AMERİKA BÜLTENİ (7 Şubat 2012)

Amerikan otomobil endüstrisi devi Chrysler’in Super Bowl finali sırasında yayınladığı bir tv reklamı politik tartışma gündeminin ilk sıralarına oturdu. Maçın devre arasında yayına giren reklamda oynayan efsane aktör ve yönetmen Clint Eastwood, reklamda 4 yıl önce topluca iflas noktasına gelen Amerikan otomobil endüstrisinin nasıl toparlandığını ve ‘ikinci devreyi’ oynamaya hazır hale geldiği mesajını veriyordu. Maçın devre arasındaki bu umut veren pozitif ‘ikinci devre’ vurgusu ilk başta dikkat çekmiyor görünse de son günlerde politik gündemdeki tartışmalarla örtüşünce Demokratları ve Obama’yı öven bir anlama bürünüyordu. Üstelik Obama da, bu yıl ‘ikinci devre’sini oynamaya hazırlanıyor…

ABD’de son günlerde açıklanan otomobil şirketlerinin kar bilançoları, dört yıl önce iflasın eşiğine gelen üç büyükler Chrysler, Ford ve General Motors’un yeniden kara geçtiklerini gösterdi. Seçim yılında gelen bu rakamlar da, en çok 3 yıl önce tepkilere rağmen ‘oto endüstrisini kurtaracağım’ diyerek bu 3 deve büyük ekonomik yardımda bulunan Obama’ya yarıyor.

İşte böylesi bir tartışmanın tam ortasında, Cumhuriyetçi sağ seçmenin büyük sevgisine sahip olan parti üyesi Clint Eastwood’un, ‘Motor Şehri’ lakaplı otomobil başkenti Detroit’in ve oto endüstrisinin toparlandığını ve ‘ikinci devreye’ hazır olduğu mesajı veren reklamı, Cumhuriyetçi stratejistleri kızdırdı. Başta George W. Bush olmak üzere birçok etkili Cumhuriyetçinin siyasi danışmanlığını yapan stratejist Karl Rove, Eastwood’a ‘alındığını’ açıkladı.

Eastwood, Cumhuriyetçilerden art arda gelen gelen tepkilerden sonra, ‘Obama’nın kampanyasına angaje olmadığını açıklamak’ zorunda kaldı.  Eastwood, ‘’reklam artan istihdam ve Amerikan ruhu ile ilgili’’ dedi. İki tarafa da aynı mesafede olduğunu ve halihazırda herhangi bir adayı desteklemediğini ifade eden Eastwood, ‘’Ama eğer Obama ya da bir başka politikacı bu reklamdaki ruha sahip çıkmak istiyorsa, bırakalım sahip olsun’’ diye konuştu.

Eastwood’un uzun yıllar menajerliğini yapan Leonard Hirshan ise, reklamın kesinlikle politik bir niyeti olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

‘’Bence Karl Rove ve diğerleri eğer bir parça hisleri varsa neden uzun yıllardır libertaryan ve Cumhuriyetçi olan bir aktörün bunu yaptığını merak etmeliler. Bu solcu Paul Newman’ın kendi döneminde yaptığı gibi politik amaçlı bir reklam değil. Bir Cumhuriyetçi aktör yapıyor ve Amerika için yapıyor. Politikayla uzaktan yakından ilgisi yok. Ben, Eastwood’un reklamlarda oynamasını istemiyorum ancak gördüğüm kadarıyla bu kesinlikle bir kamu hizmeti bir reklam değil. Nokta.’’