Skip to content
Menu

Ünlüler bir ‘twit’ten binlerce doları nasıl kazanıyor?

AMERİKA BÜLTENİ (7 Şubat 2012)

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen Kim Kardashian’ın bir Twit’ten 10 bin dolar kazandığı dedikodusunun en tuhaf yanı bunun doğru olmasıydı.

Sosyal medyada ünlüler ile ünlü markaları birleştirip yeni bir tür reklam pazarı oluşturan ‘’Ad.ly’’, twit başına para piyasasının en önemli oyuncusu haline gelmiş durumda.

Old Navy, Toyota, Best Buy ve American Airlines gibi dev firmalar, çok sayıda takipçisi olan ünlü isimlere Twit’lerinde kendilerinden bahsedip link vermesi karşılığında dünyanın parasını ödüyor. Bu firmalar, ünlünün takipçi sayısı ile takipçilerinin ünlü ismin twit’lerini ‘retweet’ yapma ya da paylaşma oranına göre oluşan fiyatları ödemeyi kabul ediyor.

Ad.ly hesabına göre 6.3 milyon takipçisi olan hip hop şarkıcısı Snoop Dogg, Twit başına 8000 dolar ile listenin başında yer alıyor. 2.2 milyon takipçisi olan Paula Abdul ise twit başına 5000 dolarlık ücretiyle ortalarda yer alıyor.

Bir 'ad.ly' çalışması örneği. Snoop, toyota reklamı yapıyor.

Charlie Sheen’in skandallarıyla medyada yer aldığı günlerde Sheen’i Twitter’a sokan Ad.ly, skandal aktörün Twit başına 50 bin dolar kazanmasına neden olmuştu. Örneğin Sheen’in ‘’Internships.com’’ sitesindan bahsettiği ‘twit’i sitenin, ilk bir saatte 95,333 kez, sonraki 48 saatte 450 binden fazla kez tıklanmasına neden oldu. Bu sırada  #tigerbloodintern tag’inin dünya çapında trend listesine girmesiyle de, dünyanın 181 ülkesinden 82 bin 148 kişinin siteye başvuru yapmasına ve Internships.com’un dünyadan 1 milyon ek ziyaretçi kazanmasına yol açtı. Site bütün bu kazancını 50 bin dolar reklam ödemesiyle gerçekleştirmiş oldu.

Tabii ki Charlie Sheen ya da diğer ünlüler, bu gizli reklam Twit’leri kendi yazmıyor. Bu işin uzmanı ‘ghost twitter writer’lar, ünlünün üslubuna uygun şekilde bu ‘twit’leri kaleme alıyor. Alan memnun satan memnun. Yeterince ünlüyseniz, sadece 140 karakter binlerce dolar kazanmak için yetiyor. Bu da her halde en çok roman yazarlarını kızdırıyordur.