Skip to content
Menu

Google kendi ‘TED’ini kurdu: Solve for X

AMERİKA BÜLTENİ (8 Şubat 2012)

Google, tüm dünyada büyük ilgi gören TED (Technology Entertainment Design) konuşmalarının benzeri için kendi platformunu kurdu. ‘’Solve for X (X için Çözüm)’’ adlı platformda, küresel sorunlara bilim kurgu havası da verecek uçuk çözümler konuşulacak.

Solve for X platformunun sitesinde yapılan açıklamada, ‘’Solve for X, milyarlarca kişiye yardım edebilecek çözümler gündeme getireceği için radikal, uçuk fikirler bir bilim kurgu izliyormuş havası vereceği için radikal’’ ifadeleri kullanılıyor.

Solve X adına açıklama yapan Google bloggerları Astro Teller ve Megan Smith, çılgın fikirlere yolculukların, cüretkar fikirler ile saf bilimkurgu arasındaki gri alanda dolaşacağını vurguluyor. Yılda birkaç kez yapılması planlanan konuşma serisi konferanslarının ilkinin geçen hafta Google’ın California’daki merkezinde gerçekleştiği belirtilirken, Solve X sitesi hali hazırda bu ilk toplantıdan bazı videoları yayına sokmuş durumda.

Sapling Vakfının 1984 yılında başlattığı ‘’Yaymaya değer fikirler’’ sloganlı TED konuşmaları, 2006 yılından beri video aracılığıyla dünyaya yayılıyor ve büyük ilgi görüyor. Web sitesinde konuşmacının azami 18 dakikada bilimden kültüre geniş yelpazede kendi orijinal düşüncelerini anlattığı videoların sayısı 1050’ye ulaşmış durumda. Bu videolar bugüne kadar 500 milyondan fazla kez izlendi.

Google’ın ‘Solve X’ konuşmalarında konuşmacının süresi 12 dakika ile sınırlı. Google ayrıca Google Plus’ta bir Solve X sayfası oluşturarak, konuşmalara ulaşmayı oldukça kolaylaştırıyor. Google, Solve X’e ‘şirketin yeni bir yatırımı’ kimi bakmıyor. Yeni fikirlerin gündeme geleceği çözümlerin konuşulacağı bir platform yaratan bir ‘amme hizmeti’ gibi görüyor.

TED adına yapılan bir açıklamada, dünyanın yeni fikirlere ihtiyacı olduğuna işaret edilerek Google’ın yeni platformunu alkışladıkları belirtildi ancak projenin bir parçası olmadıkları vurgulandı.