Skip to content
Menu

Bozkurtların geri dönüşü, bozkurt avı tartışması başlattı

AMERİKA BÜLTENİ (13 Şubat 2012)

Bugünlerde ‘The Grey (boz)’ filmiyle gündemde olan bozkurtlar, ABD’nin kuzeybatısında av tartışmasının merkezine yerleşti. Bir ara nesli tükenmeye yüz tutan boz kurtlar, geçtiğimiz yıl Idaho ve Montana eyaletlerinde ‘nesli tükenmekte olan hayvanlar listesi’nden çıkarılmıştı. Ancak komşu Wyoming eyaletindeki agresif bozkurt avı isteği nedeniyle bu listede kalmaya devam ediyorlar.

Aslında Wyoming eyaletinde devlet tarafından 1990’ların başında yerleştirilinceye kadar bozkurt hiç kalmamıştı. Şu anda eyalette tespit edilebilen 329 adet bozkurt yaşıyor.

Wyoming eyaletinden bir yerel yetkili NPR radyosuna yaptığı açıklamada, ‘’Kişisel kanaatim görüldükleri yerde avlanmaları yönünde. Çünkü kurtlar olağanüstü derecede gizemli ve akıllı yaratıklar.’’ diye konuşuyor.  Son haftalarda bozkurt avını savunan gruplar ile yaban hayatı koruma dernekleri arasında kıyasıya bir mücadele başladı. Wyoming eyaletinde de boz kurtlar soyu tehlikede hayvanlar listesinden Eylül ayında çıkacak. Yaban hayatı koruma dernekleri, av serbestisinin, bu nadir görülen canlıların soyunu yeniden tüketeceğini savunuyor.

ABD’de bozkurt soyu 1930’larde nerdeyse tükenmek üzereydi. Kalan birkaç bozkurtun koruma altına alınmasında sonra günümüzde, üç eyaletin kesiştiği milli parklarda 1614 bozkurt yaşıyor.