Skip to content
Menu

Huffington Post’tan İran yorumu: Biz bu filmi 10 yıl önce gördük

AMERİKA BÜLTENİ (17 Şubat 2012)

‘’Askeri harekatı beklentisi yaygın. Silah denetçileri çağrılıyor. Bulanık El Kaide bağlantısı iddiaları havada. Ve Cheney, İra(?) için zamanın geldiğini söylüyor’’

‘’Bir saniye, biz bu filmi daha önce görmemiş miydik?’’ diye soruyor Huffington Post.

ABD kamuoyunda son günlerde artan bir dozda ve organize şekilde İran’a askeri harekat için prikolojik ortam yaratma çabası dikkat çekiyor. Ülkenin etkili haber portalı Huffington Post, İran için yürütülen kampanya ile 10 yıl önce Irak savaşı için yürütülen kampanyalardaki benzerliğe dikkat çekerek, ‘’Biz bu filmi gördük’’ manşeti attı.

10 yıl önceden tek farkı ise, bu kez ekran ekran dolaşıp İran tehdidine dikkat çeken kişi Dick Cheney değil onun kızı Liz Cheney.

Ve tıpkı 10 yıl önce olduğu gibi ‘’El Kaide’’ bağlantısı iddiası da İngilizlerden geldi. Hafta içinde önce Sky News, El Kaide ile İran arasında işbirliğine dair deliller bulunduğu haberi yaptı. Ertesi gün The Daily Telegraph benzeri bir haberi, ‘’yetkililer inanıyor’’ detayıyla yayınladı.

Savaş korosunun önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal da, İran’ın ev hapsinde tuttuğu 5 El Kaide yöneticisini serbest bıaktığını yazdı. Ancak gazete ertesi gün bu bilgiyi, ‘yetkililer inanıyor’ şekline dönüştürdü.

Medya, İran’ın nükleer silah sahibi olduğu yolunda haberler yaparken, ABD Ulusal İstahbarat Konseyi Direktörü James Clapper, Ocak ayında Kongre üyelerine yaptığı açıklamada, ‘’İran’ın nükleer silah sahibi olmaya henüz karar verdiğine bile inanmıyoruz’’ demişti.

Huffington Post, nükleer silah hikayesinin de Irak’ın kitle imha silahları hikayesine dönüştüğüne dikkat çekerek, ‘’İran’ın nükleer silah yapabilme potansiyeli olmasına rağmen böyle bir çabaları olduğuna dair hiçbir delil bulunmadığına’’ işaret ediyor.

2002 ile 2012 arasındaki en önemli fark: Beyaz Saray

2002 Irak savaş kampanyası ile 2012 İran savaş kampanyası arasındaki en önemli fark ise Beyaz Saray’ın tavrı. 2002’de kmapanyanın orkestrasyonunu bizzat Beyaz Saray yapıyor, Bush yönetimi durmadan medyaya kamuoyunu istedikleri yönde yönlendirecek bilgi ve belgeler sızdırıyordu. Ancak Obama yönetimi, İran ile iplerin koparılarak bir askeri seçneğin hemen gündeme getirilmesine sıcak bakmıyor. Üstelik, daha önce medyaya yansıyna bilgilere göre de ABD ordusu da, ‘’kanlı, karmaşık, sonuçları beklenmedik, ve en nihayetinde hiçbir sonuç vermeyecek bir savaşın içine çekilmek istemiyor’’.