Skip to content
Menu

Papa, 22 piskoposu daha halefini seçecek kardinaller kuruluna kattı

New York başpiskoposu Timothy Dolan da şapkasını ve yüzüğünü Papa'dan aldıktan sonra resmen Kardinal oldu.

AMERİKA BÜLTENİ (18 Şubat 2012)

Vatikan bugün Katolik dünyasının geleceği açısından oldukça kritik bir törene sahne oldu. Papa 16’ncı Benedict aralarından aynı zamanda Amerika piskoposlar kurulu başkanı olan New York başpiskoposu Timothy Dolan’ın da olduğu 22 piskoposa ‘kardinal’ ünvanı verdi. Böylece, bir sonraki papalığa aday gösterilecek ya da papayı seçme oyuna sahip Kardinaller kurulunun yaşı 80’den düşük kardinal sayısı 125’e yükseldi.

Papa törende, Vatikan’ın kardinal olarak vakıf hale gelecekleri sırlarını tutmaya ölümüne yemin eden yeni Kardinallere, kardinalliğin sembolü olan yüzüklerini ve 3 uçlu şapkalarını( biretta) verdi.

Kısa tören Papa’nın sağlığını gündeme getirdi

Törenin oldukça mütevazı ve basit olması, Papa Benedict’in sağlığı hakkındaki iddiaları güçlendirdi. Nitekim törende sadece bir kardinal yemini açıktan okurken diğerleri içlerinden tekrar etti. Gelenekte her kardinal tek tek yemin ediyordu. Nisan ayında 85 yaşına girecek Papa’nın bu yıl yapacağı Meksika ve Küba gezilerinde de halk karşısına çıkacağı bölümler oldukça kısa ve az tutuluyor. Bugüne kadar Papaların gezilerinde adeti olduğu üzere sivil toplum kuruluşları görüşmeleri ve politik bir kurumdaki konuşmaları da her iki gezinin programından çıkarıldı.

Kilise cemaati Güney yarımküreden, kardinaller Avrupa’dan

22 yeni kardinalin 7’si İtalyan. Böylece, Papalık seçiminde oy kullanma hakkında sahip 80 yaşından düşük 125 kardinal arasında İtalyan kardinal sayısı 30’a yükseldi. Bu da, papalığın on yıllardır Alman ve Polonyalı papalardan sonra yeniden bir İtalyan’a geçme olasılığını artırıyor. Yeni kardinallerin  ikisi ise Amerika’dan. Katolik kilisesinin muhfazakar kanadının sesi haline gelen New York başpiskoposu Timothy Dolan ile Baltimore piskoposu Edwin O’Brien. Dünya Katolik nüfusunun büyük bölümünün güney yarım kürede olmasına rağmen yeni kardinallerin ağırlıklı olarak Avrupa’dan olması da kilise kulislerinin öncelikli konuşula konularından biri. 22 kardinalden biri Brezilyalı biri Çinli ve biri Hintli. Geri kalan 19 kardinal de Avrupa ve Anglo Sakson dünyasından.