Skip to content
Menu

Bugün ‘kül çarşambası’: Batı Hristiyan dünyasında ‘büyük perhiz (Lent)’ başladı

AMERİKA BÜLTENİ (22 Şubat 2012)

Hristiyan nüfusun yoğun olduğu yerlerde yaşayanlar, bugün birçok kişinin alnında bir haç işaretiyle dolaştığını farketmekte gecikmemiştir. Çünkü Hristiyan inancına göre bugün ‘Ash Wednesday (kül çarşambası)’. Paskalya’ya kadar 40 gün süren ‘Büyük Perhiz’in (Lent) ilk günü. Lent, Ortodoks Hristiyanlık dışında birçok Hristiyan kilisesi ve mezhebince özel geleneklerle kutlanıyor.

Hz İsa’nın tebliğine başlamadan önce 40 gün boyunca çölde çektiği çile ve açlık dönemini paylaşmak isteyen Hristiyanlar 40 gün süren bir tevbe ve arınma dönemi yaşıyorlar. Ash Wednesday ile Paskalya’dan önceki Cuma’da anılan ‘Hayırlı Cuma (Good Friday)’ günlerinde, 18 – 59 yaş arası Hristiyanlar et yemiyor, bu iki günde tek bir öğün ya da toplamı tek bir öğün kadar olmayacak iki öğün yemek yiyorlar. Bazı Katolik Kiliseleri ise ekmek ve su dışında hiçbir yemek yemiyor. Yine bazı katolik cemaatlerinde de Lent boyunca oruç tutuluyor.

Bazı Hristiyan toplumlarda Lent öncesi son gün, yani Salı günü özel yemeklerin yendiği bir parti günü. Bu salı gününe ‘Fat Tuesday’ ya da ‘Mardi Gras’ deniyor. Karnaval haftasının son günü. Karnavalların en ünlüsü Brezilya’da kutlanırken, Mardi Gras partilerinin en ünlüsü ABD’nin New Orleans şehrinde yapılıyor.

Kül Çarşambasında alna haç şeklinde sürülen küller ise, bir önceki yılın Palmiye Pazarı’nda (palm sunday) yakılan palmiyelerin külleri. Tevbe ve arınmanın sembolü olarak alna sürülüyor.