Skip to content
Menu

Adele’in ‘21’ albümü ABD’deki birinci yılında rekora ve ödüle doymuyor

AMERİKA BÜLTENİ (24 Şubat 2012)

Geçtiğimiz hafta tam 6 dalda Grammy kazanarak tüm dikkatleri üzerine çeken Adele’in, ‘’21’’ adlı albümü ABD’de yayınlanmasının tam birinci yılını doldururken Whitney Houston’un 20 yıllık rekorunu kırmasına da yardım eden rakamlarıyla konuşulmaya devam ediyor.

21 albümü ABD’de bir yılda 7.3 milyon adet sattı. Yani ABD nüfusunun yüzde 2.34’ünün evinde bir ‘21’ albümü var. ‘21’ dünya genelinde ise şu ana kadar 18 milyon satarken iTunes üzerinden satılan dijital kopyaların sayısı ise 2 milyonu geçti. Sadece Adele’in 6 ödül kazandığı Grammy ödül töreninden sonra geçen hafta ABD’de 730 bin adet daha sattı. Albüm satışı Grammy sonrası yüzde 203 artarak, 54 yıldır, Grammy sonrası en büyük album satışı artışı haline geldi.

Yayınlanmasının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, ABD’deki en önde gelen müzik listesi Bilboard Hot 100 listesinin ilk 10’u içinde, halen 3 adet Adele şarkısı yer almaya devam ediyor. Bu şarkılar, “Set Fire to the Rain” (2), “Rolling in the Deep” (5), ve “Someone Like You” (7).

‘21’ Albüm olarak son 12 ayda bütün müzik albümü listelerinde hiç ilk 10’dan düşmedi. Albümün 1 yılda yer aldığı en geri sıralama 2011 Aralık ayında düştüğü 7’ncilik sırası oldu.

Whitney Houston’un rekorunu kırdı

21, ABD’deki 12 ayında tam 21 hafta bir numarada kalarak bir kadın şarkıcıya ait en uzun süre bir numara kalan album oldu. Whitney Houston’a ait ‘’The Bodyguard’’ soundtrack’i tam 20 hafta bir numara kalarak bu rekorun sahibiydi. Erkek şarkıcılarda bu rekor ‘Thriller’ albümünün 37 hafta süren birinciliğiyle Michael Jackson’a, genlde ise 54 hafta birinci kalan  West Side Story  soundtrack’ine ait.