Skip to content
Menu

Nokia’nın 41 megapixel fotoğraf makineli cep telefonu çılgınca mı?

AMERİKA BÜLTENİ (29 Şubat 2012)

Nokia’nın yeni cep telefonu 808 PureView modelinin sahip olduğu kamera sensör boyutunun, teknoloji dünyasında yarattığı yankı devam ediyor.

Finlandiyenın teknoloji devinin yeni cep telefonunun fotoğraf makinesi tam 41 megapixel sensöre sahip. Cep telefonu fotoğrafında yeni bir çığır açacak makine, 5 megapiksel çözünürlükte bile ultra düşük noise ( gürültü ) değerlerinde fotoğraf çekebiliyor.

“FORTY-ONE ACTUAL MEGAPIXELS,” diye başlık atan Gizmodo yazarı Kat Hannaford, ‘’Büyük harfli heyecanımız için özür dileriz ama hala şoktayız’’ diye şaşkınlığını itiraf ediyor. Birçok akıllı telefonun fotoğraf makinesi 4 ya da en fazla 8 megapixel. Anlı şanlı iPhone 4S bile 8 megapixel kameraya sahip.

Peki, bu devasa fotoğraflar telefonun hafızasını kısa sürede doldurmaz mı?

Evet, normalde 41 megapixel’lik bir kaç fotoğraf telefon hafızanızı hemen doldurur. Ancak 808 PureView, kullanıcılarına, kaliteden ödün vermeden fotoğrafın  ‘oversample’ hali seçeneğini sunuyor. Diğer bütün akıllı telefonlarda zoom yapıldığında fotoğrafın bulanıklaşmasına rağmen, 808 PureView kullanıcıları 41 megapixel ile çektikleri fotoğrafların istedikleri kısmının 5 megapixel çözünürlükte kesip istedikleri asıl fotoğrafı elde edebilecekler. ‘’Bu seçeneğin oldukça yer tasarrufu sağlayacağına’’ dikkat çeken TIME dergisi, Nokia’nın kullanıcılarının bu seçeneği oldukça sık kullanacağını düşündüğünü ifade ediyor.

Megapixel gerçekten önemli mi?

Aslında birçok kişi için farketmiyor. Gerçek fotoğrafçılar da iyi fotoğrafın doğrudan sadece sensör noyutu ile ilgili olmadığını biliyor. ‘’Ancak’’ diyor PCMag yazarı Sacha Segan, ve ekliyor: ‘’Buna rağmen 808 PureView’nün fotoğrafları gerçekten etkileyici. Hatta, ‘oversample’ seçeneğinde fotoğraf elde ettiğinizde bile dramatik ölçüde az gürültü ve gelişmiş görüntü kalitesi kesinlikle inanılmaz güzellikte’

Nokia 808’in diğer özellikleri

‘’Bu telefon, seyyar fotoğrafçıların rüyası gibi’’ diye yazan Boy Genius Report yazarı Zach Epstein ekliyor: ‘’Ancak akıllı telefon tutkunları için ise biraz kabus gibi. En başta Symbian işletim sistemi. Geri kalanı ise fena değil. Yüksek Dolby ses kalitesinde 1080 p video kaydını 30 FPS hızında  yapabilirsiniz. Ve kamera lensleri, bu alandaki öncü Alman şirketi Carl Zeiss imzasına sahip.