Skip to content
Menu

ABD Ticaret Bakanı Bryson TUSKON toplantısına katıldı

(CİHAN)
Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceğinin parlak olduğunu belirten ABD Ticaret Bakanı John Bryson, “Türkiye’nin çarpıcı şekilde büyüdüğünü görüyorum. 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefe, tamamen mantıklı bir hedef” dedi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Center for American Progress adlı düşünce kuruluşunun organizasyonuyla, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen ”Türk – Amerikan Ekonomik İşbirliğinin İnşa Süreci” konulu programda konuşan ABD Ticaret Bakanı John Bryson, Türkiye’nin küresel ekonomik oyuncu olmaya başladığını belirterek, “Edison International’ın Üst Yöneticisi (CEO) olarak 1990’lı yıllarda Türkiye’ye gittim ve bu potansiyeline şahit oldum. O günden bu yana, Türkiye’nin çarpıcı şekilde büyüdüğünü görüyorum. Ankara’nın, Türkiye’yi, 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri yapma amacı, tamamen mantıklı bir hedef” dedi.

“Ticareti geliştirmek için daha iyi yollar arıyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve İş Çevresinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jose Fernandez, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve ABD ve Türk iş dünyasını temsilen çok sayıda davetli katıldığı programın açılışında konuşan TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, kendilerini Türk – Amerikan ticari ilişkilerini geliştirmeye adadıklarını vurgulayarak, bu yıl Türkiye’den 12 delegasyonun ABD’deki 21 farklı eyaleti ziyaret ettiğini, yıl sonuna kadar 11 delegasyonun daha ABD’ye geleceğini söyledi. Türk vatandaşlarına ABD pazarındaki potansiyel ve fırsatları göstermek istediklerini bildiren Meral, ”Washington eyalet kongresinin ve Mississippi ve Kansas eyaletlerinin senatolarının bildirileri bizim yüksek vaatlerimizin ve başarılarımızın göstergesidir. Gezilerin meyvelerini görmek bizim için en büyük ödüldür” dedi. Meral, iki ülkede ticareti geliştirmek için daha iyi yollar araştırdıklarını da ifade ederek, ”Buraya bunu açık şekilde söylemek için geldik. Sektörlerinde lider şirketleri yöneten 15 adet yönetim kurulu üyemizle bu önemli işbirliğini desteklemek için buradayız” dedi. Meral, ayrıca, ”Bölgedeki gelişmeler Türkiye’yi ve Türk müteahhitlerini ön plana çıkardı ve onlar da uluslararası finansmanlar ve işbirliği yapacak ortaklar arıyorlar. Amerika, bütün alanlarda bizim için güzel bir ortak olabilir. ABD’deki ticaretin yüzde 50’si şirket içi ticaret ve biz bu karşılıklı ticari ilişkiyi geliştirmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

Programda konuşan ABD Ticaret Bakanı John Bryson, iki ülkenin ticari ilişkilerini geliştirmek için 2009’dan bu yana atılan adımların meyvelerini daha şimdiden vermeye başladığını kaydederek, ”Bakanlık olarak biz de bu çabalara öncülük ettik. Bu çabalarla, sadece 2 yıl içinde ABD’nin Türkiye’ye ihracatının 2 kat arttığını söylemekten mutluyum. Türkiye’nin ABD’ye ihracatı da rekor düzeylere yaklaştı ve bu, Türkiye’nin dünyanın geri kalanına ihracat oranından daha fazla bir büyüme. Tüm bunların sonucunda, ticari ilişkilerimiz geçen yıl 20 milyar dolara çıktı. Bu güzel bir haber, ama daha sadece başlangıç çizgisi aştık. Ülkelerimiz arasındaki ticari akış artacaktır” şeklinde konuştu.

Haziran’da Türkiye’ye geliyor

2010 yılında açıkladıkları Stratejik Ekonomik ve Ticaret İşbirliği Çerçevesi’nin sadece ticaret değil, birçok alanda ortak çıkarların geliştirilmesi açısından çok önem taşıdığını anımsatan Bryson, bu kapsamda Haziran’da Türkiye’de yapılacak toplantıya katılacağını bildirdi. İki ülkenin ticaretteki güçlü yönlerine de değinen Bryson, Türkiye’nin Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarıyla güçlü ticari ilişkileri bulunduğunu kaydederek, “İki ülke iş adamlarının Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da ortaklık kurması ve Amerikan teknolojisinin, Türkiye’de, yenilenebilir enerji ve altyapı gibi sektörlerdeki büyüyen talebe yardımcı olması gibi durumlar iki tarafa da kazanç sağlayacaktır” dedi. Türkiye’de istikrarlı şekilde devam eden doğrudan ABD yatırımlarının daha da artırılabileceğini ifade eden Bryson, Türkiye’nin ABD’deki yatırımlarının ise mütevazi kaldığını, ama gelişme gösterdiğini anlattı.