Skip to content
Menu

ABD dışişleri bakanlığına bir Müslüman mı geliyor?

AMERİKA BÜLTENİ (17 Nisan 2012)

Barack Obama Kasım ayındaki başkanlık seçimini yeniden kazansa bile Hillary Clinton, 2013 Ocak ayı itibarı ile kendi isteği ile dışişleri bakanlığından ayrılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğuna, Colin Powell hariç, Madeline Albright’tan beri kadınlar geliyor. Hillary Clinton’un yerine kimin dışişleri bakanı olacağı konusunda ABD medyasında şimdiden spekülasyonlar başladı. İşte medyaya yansıyan bazı potansiyel dışişleri bakan adayları:

 

Massachusets Senatörü John Kerry

John Kerry

2004 yılında Demokrat Partinin başkan adayı olan ve George W. Bush’a karşı kaybeden Massachusetts Senatörü John Kerry, dış politikaya olan ilgisiyle biliniyor. Halen, Senato dış ilişkiler komitesi başkanlığını yürütüyor. Boston Globe gazetesinden Joan Vennochi, Kerry’nin aslında, Obama’nın ilk döneminde bakanlık bekliyordu ancak koltuğu Clinton’a kaybettiğini hatırlatıyor.  Daily Beast yazarı Leslie Gelb de, Kerry’nin Obama’nın kısa aday listesinde olduğunun kesin olduğunu belirtiyor. Obama açısından Kerry, çok fazla seyahat edip başarılı temaslar yapacak ancak dış politikanın yapılmasına fazla burnunu sokmayacak isim olarak çok cazip.

 

 

ABD’nin BM Büyükelçisi Susan Rice

Susan Rice

Leslie Gelb, halen ABD’nin BM Büyükelçisi olan Susan Rice’ı Hillary Clinton’un potansiyel halefi olarak görüyor. Rice, Obama’ya oldukça yakın bir isim. Foreign Policy’den Josh Rogin de, Rice’ın dış politikada insiyatif almaktan çekinmeyen biri olduğuna vurgu yapıyor. Obama’nın Rice tercihi, uluslararası diplomasi çabasını ikiye katladığı sinyali olacak.

 

 

 

Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Danilon

Thomas Danilon

Leslie Gelb’e göre, halen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Thomas Danilon da bilge devlet adamı niteliğiyle potansiyel bir aday. Bakanlığı istediğini de pek gizlemiyor. Danilon’un Dünya Bankası başkanlığına ısrarla Susan Rice’ı önermesinin altında da, ‘en önemli rakibi bertaraf niyeti’ arayanlar da az değil.

 

 

 

Samantha Power

Samantha Power

İrlanda doğumlu bu aykırı akademisyen Obama daha yeni bir senatörken 2005’de Obama ile çalışmaya başladı. Halen Obama’nın Ulusal Güvenlik Konseyi’nde insan hakları ve karşılıklı ilişkiler direktörü. Irish Central’dan Cathy Hayes’e göre, Power, gelecek dönemin ya dışişleri bakanı ya da ulusal güvenlik danışmanı. Power, ‘Ermeni soykırımı’ konusundaki kararlı tutumuyla, Türkiye’yi en fazla rahatsız edecek aday. Ancak Power, ‘Filistin yanlısı’ tutumu nedeniyle İsrail’in de kara listesinde. Power’ın dışişleri bakanı olması İsrail’de ve ABD’deki İsrail yanlısı çevrelerde büyük tepkiye yol açar.

 

 

Minnesota milletvekili Keith Ellison

Keith Ellison

Amerikan medyasında gündeme gelen ‘potansiyel dışişleri bakanı’ isimleri arasında belki de en çarpıcısı ise Minnesota milletvekili Keith Ellison. Global Grind, ABD Kongresine tarihte seçilen ilk Müslüman ve Minnesota’dan seçilen ilk siyahi milletvekili olan Ellison’u potansiyel bakan adaylarından biri olarak gösterdi: ‘’Kongre’de çok uzun zamandır bulunmuyor (2007’de seçildi) ama Ellison muhteşem bir tercih olur. Sadece sabırlı kişiliği bile onu bu koltuğa layık hale getiriyor’’