Skip to content
Menu

Ustalardan, genç gazetecilere öğütler

AMERİKA BÜLTENİ (23 Nisan 2012)

New York Üniversitesi öğrencilerinin kurduğu NYU Local adlı blog, genç gazetecilerin günümüzde karşılaştığı sorunları konu alan bir panel düzenledi.

Çoğunluğu genç gazetecilerden ya da genç gazetecileri çalıştıran editörlerden oluşan kalabalık bir topluluğa New York Times muhabiri Any O’Leary, The Nation ve Slate yazarı Dana Goldstein, Gothamist’in kurucu ortağı Jake Dobkin, New York Observer’ın genel yayın yönetmeni Elizabeth Spiers, Buzzfeed’in baş blogger’ı Ben Smith ve Dialy Intel’de yazan gerçek bir genç gazeteci Joe Coscarelli gibi ünlü gazeteciler konuştu.

Twitter, RSS yerine ana haber kaynağı oldu

Panel, Twitter’ın gazetecilere etkisi tartışmasıyla başladı. Panelistler, bu bağlamda ‘kişisel marka’ oluşturmayı ve bunun haberlerin algılanmasını nasıl etkileyeceği konusu üzerinde durdu. Jake Dobkin, genç gazetecilere asla kendileri hakkında çok konuşmamalarını, kırıcı olmamalarını ve beraber çalıştıkları insanlar hakkında konuşmamalarını tavsiye etti. Dana Goldstein, ‘’Sürekli negatif ve şikayetçi bir insan olmayın’’ mesajı verdi. Elizabeth Spiers ise, yakın zaman öncesine kadar haber takibi için RSS kullandığını ancak Twitter’ın artık haberleri bulduğu ana kaynak haline geldiğini söyledi.

‘Twitter’da kişiliğinizi ve tanılırlığınızı oluşturun’’

Joe Coscarelli de birçok fikri Twitter’dan edindiğini söyleyerek, ‘’Twitter, gazeteci karakterinizi tanımlamanız, kimliğinizi oluşturmanız için iyi bir platform’’ dedi. Coscarelli, gazetecinin kamuoyunda nasıl biri olarak tanındığının önemli olduğunu, bunun haberlerin algısına doğrudan etkisi olduğunu savundu. Ancak Ben Smith, bu düşünceye katılmadığını ifade ederek en önemli şeyin özgün ve flaş haber patlatmak oduğunu savundu: ‘’Eğer, büyük haber patlatırsanız, kimse sizden hoşlanıp hoşlanmadığına bakmaz, haberle ilgilenir’’

Okuyucu trafiği haber seçiminizi şekillendirir

Okuyucu trafiğinin, haber ve konu seçimini etkilediği ise bütün katılımcıların üzerinde mutabık kaldığı bir konu oldu. Panelistler, trafiği, ‘gerekli şeytan (a necessary evil)’’ olarak niteledi. Coscarelli, chartbeat.com’u obsesif bir şekilde sürekli tıkladığını itiraf ederken, ‘çok ses getireceğini düşündüğünüz bir haberiniz günün sonunda  hiç ilgi görmezken, eften püften bir haberiniz günün en çok konuşulan haberi olabiliyor’’ dedi. Haber seçimi konusunda sıkı bir kural olmadığı gerçeğine dikkat çeken Spiers ise, ‘’Haber yazarı, okuyucunun neyi tıklayacağını asla bilemez. Okuyucunun seçimlerine dikkat etmeli’’ tavsiyesinde bulundu.

Stajyerlikte sömürülmenize izin vermeyin büyükşehirleri terk edin

Panelde dile gelen bir başka konu ise stajyerlik (internships) oldu. Çünkü bazı medya organları stajyerliği, yeni insan kaynağı yetiştirmekten çok, gençlerin emeğini bedava sömürdükleri bir olanak olarak görüyor ki bu etik problem de son yıllarda bir tartışma konusu. Spiers, Observer’ın bütçesinden dolayı stajyerlere maaş ödeyemediklerini söyledi ve ‘eğer muhabirlere maaş artışı ve stajyere maaş arasında kalırsam, bütün stajyerleri çıkarırım’ itirafında bulundu. Dana Goldstein ve Amy O’Leary ise, genç gazetecilere, Amerikan gazeteciliğinin eski usulünü tavsiye ettiler: ‘’New York’u terkedin. Romantik bir yerel gazetenin mahkeme muhabiri olun. İşe ordan başlayın. Küçük yerel gazetelerin stajyerlere ihtiyacı var ve maaş ödüyorlar. New York’taki stajyerlikte zaten muhabir işinden çok angarya işler yaptırılıyor. Oysa mahalli bir gazetede gerçek muhabirliği öğrenme şansınız çok daha yüksek’’

Her konuda aşırı haber üretimiyle kendinizi tüketmeyin

Gothamist kurucusu Jake Dobkin, genç gazetecilere, aşırı üretim çabasının nasıl tüketici bir yanlış olduğunu kendi deneyimini örnek göstererek paylaştı. Günde 10 haber ürettiğini anlatan Dobkin, ilk birkaç haberden sonra haberlerinin kalitesinin de düştüğünü aktardı. Gothamist’i yönetirken, her habercinin bir işte başarılı olabileceğini farkettiğini aktaran Dobkin, ‘’Kendi kendinizi tüketmemenin en iyi yolu, en fazla ilginiz olan alanı bulup ona yoğunlaşmak. Eğer tutkulu olduğunuz bir alanda habercilik yaparsanız tükenmezsiniz. Kalitenizi kaybetmezsiniz’’ dedi. Elizabeth Spiers da Gawker’ın ilk günlerinde haftanın yedi günü en az 12 haber yazdığını anlatarak, gidişattan nefret ettiği halde siteye yeni haber yazmaktan kendini alamadığını söyledi: ‘’Eğer blog yazmazsam, haber eklemezsem okuyucu bana kızacak gibi hissediyordum ki bu oldukça narsistik bir his’’ Spiers, sonunda duvara tosladığını ve dayanamayıp bu tempoyu bıraktığını ekledi.

Freelance çalışma mesleğe başlangıç için iyi

‘’Freelance çalışma, mesleğe başlamak için ilk birkaç yıl oldukça iyi bir yol’’ diye konuşan Dana Goldstein, kendisinin de birkaç yıl freelance çalışmadan sonra, meslek yaşamında ilk defa bu yıl vergisini SSK’sını ödeyecek bir iş bulabildiğini söyledi. Bütün panelistler bu düşüncede hemfikir olurken, genç gazetecilere düzenli bir kurum işi bulmanın oldukça zor ve zahmetli olduğu uyarısı yapıldı.

Dikkat çekmeye yetecek şekilde sıkı çalışırken bir yandan da yemeğini giderini çıkarma zorunluluğu genç gazeteciler önündeki en büyük engeller. Gazeteci olmak isteyen 25 yaş altı her gencin en büyük sorunları bunlar. Gazeteci olmaya başlamanın maliyeti sorulan Dobkin, bu meslekte zaman zaman faturalarınızı ödemek için başka bir iş de yapmanız gerekebilir dedi ve ekledi: ‘’20’li yaşlarınızın keyifli ve kolay olacağını size kim söyledi?’’