Skip to content
Menu

BM gözlemcisinden ABD’ye şok çağrı: Kızılderililerin topraklarını iade edin

AMERİKA BÜLTENİ (5 Mayıs 2012)

Birleşmiş Milletlerin yerli topluluklar hakları raportörü, ABD’ye, Kızılderililerin yoğun şekilde yaşadığı kaybetmişlik hissini gidermesi için bazı toprakları Kızılderililere geri iade etmesi çağrısında bulundu. ABD başkentinde ABD yetkilileri ve Arizona, Alaska, Oklahoma, Oregon, South Dakota ve Washington eyaletlerindeki kabile liderleriyle görüştüğü 12 günlük turu sonunda raporunu hazırlayan BM gözlemcisi James Anaya, ‘’Bütün Kızıldeirli topraklarında, kaybetmişlik hissi, yabancılaşma ve gurur kırılmışlığı çok yaygın’’ dedi. Anaya, Kızılderililerin uzun baskılar sonrası bir iç uzlaşma duygusuna hala ulaşamadıklarına işaret ederek, ‘’hala kapanması gereken çok yara bulunduğunu’’ vurguladı. Anaya, raporunda Kızılderililerin yaşadıkları topraklar üzerindeki haklarının egemenliğini tesis etmenin, yerli halkların sosyo ekonomik kalkınması ve kültürel bütünlüğü için elzem olduğunu kaydetti.

Anaya, ABD Başkanı Barack Obama’nın 2010 yılında imzaladığı Birleşmiş Milletler Yerli Hakları Deklarasyonu’na ABD’nin ne kadar uyduğunu tespit için incelemelerde bulundu. Anaya, Washington DC’de Obama yönetimi ve Kızılderili kabile reisleriyle görüşmesine rağmen, Kongre üyelerinin kendisiyle görüşmemesinden de yakındı. Anaya’nın hazırlayacağı resmi rapor ise, Eylül ayında BM İnsan Hakları Konseyine sunulacak ve kamuoyuna açıklanacak.

ABD Adalet Bakanlığı, geçtiğimiz ay, Federal hükümetin, Kızılderili kabilelerinin toprakları ve varlıklarını kullandığı gerekçesiyle açtıkları tazminat davasında varılan anlaşma gereği, 40 büyük kabileye 1 milyar dolar fazladan ödemeyi kabul ettiğini açıklamıştı. ABD’de 2 milyon Kızılderili yaşıyor.