Skip to content
Menu

Bitaraf CNN, bertaraf oldu! Reytingde Fox News ve MSNBC’nin çok gerisine düştü

AMERİKA BÜLTENİ (7 Mayıs 2012)

Televizyon tarihinde haber kanalı geleneğini başlatan CNN, her başkanlık seçim yılında da haber kanalları arasında birinciliğini koruyageldi. Ancak, ABD’nin yeni bir başkanlık seçim kampanyası yaşadığı bu yıl da CNN’in reytingde rakipleri Fox News ve MSNBC’nin çok gerisine düşmesi, medya dünyasında tartışma başlattı.

Şimdi bir çok medya uzmanı ya da yorumcusu, CNN’in ABD’de reytingde hızla geriye düşmesinde, kendisini partilerüstü tarafsız haber konumuna yerleştirmesinin etkisini de sorguluyor. Zira, CNN’in tarafsız iddialı haberciliği, sol seçmene hitap eden MSNBC News ile sağ seçmene hitap eden Fox News’in ‘hiper ideolojik haber sunumuyla rekabet etmekte büyük güçlük yaşıyor. Özellikle de MSNBC, son yıllarda CNN’in seyircini en fazla kendine çeken kanal. Wall Street Journal’ın haberine göre yakın zamana kadar CNN’in çok gerisinde olan MSNBC’nin seyirci sayısı, ‘prime-time’da CNN’in iki katına ulaşmış durumda. 1996 yılında kurulmasına rağmen yıllar önce CNN’i geçen muhafazakar Fox News haber kanalının izleyici sayısı ise CNN’in 4 katına ulaşmış durumda. Peki CNN bitaraf olmayı bırakıp taraflı yayıncılığa başlarsa yeniden eski gücüne kavuşur mu?

New York Times yazarı Brian Stelter, partizanlığın işe yaradığının MSNBC örneğinde görüldüğüne dikkat çekiyor: CNN, Amerikan sağı ile solu arasında tarafsız haberciliğe sadık kalmaya çalışırken, MSNBC, politik görüşü net yorumcularla, günün en kritik saatlerinde seyirciyi kendine çekiyor. Seyirci sadece ‘büyük flaş haber’ gelişmelerinde CNN’i açıyor ancak çok azı kanalda kalıyor. CNN, seyirciye, seçim sonucu ve patlama haberleri dışında da kanala gelmeleri için bir sebep yaratmalı.

Politico’dan Dylan Byers’a göre ise CNN’in program sunucuları kanal için ciddi birer sorunsal: CNN, hiper-politik taraftar medya kültüründe kaybediyor doğru ama aynı zamanda marka kimliği krizi de yaşıyor. Muhafazakar seyirciler Bill O’Reilly ya da Sean Hannity gibi programcılara hayranken, solcu seyirci Chris Matthews ve Rachel Maddow gibi isimlerle kendini özdeşleştiriyor. CNN, Anderson Cooper dışında, seyircisinin kendisini özdeşleştireceği kimlik bulacağı program sunucusuna sahip değil. İnsanları CNN ailesiyle özdeşleştirecek bir yol bulamadılar.

Current TV program yapımcısı Cenk Uygur da Huffington Post’a yaptığı açıklamada, CNN’in habere yaklaşımını yeniden gözden geçirmesi gerektiği görüşünde: CNN, gerçekten tarafsız bir kanal olsaydı bu kadar da kötü durumda olmazdı. Gerçek şu ki CNN, çok da az olmayan politik yoruma ve görüşe sahip. Ancak ‘o belirtti’ ‘bu kaydetti’ zevzeklikleri haberi kimseye ulaştırmıyor. Bağımsız habercilik, sağcılar bunu söyledi, solcular şunu söylediden fazla birşeydir. CNN, sadece tarafsız haber aktarıcısı gibi görünmeye çalışmaktan çıkıp orijinal araştırmacı habercilik yapmalı. İnsanların sizi seyretmesi için, şaşırtıcı şeyler olmalı.