Skip to content
Menu

ANALİZ/ Mitt Romney’nin ABD Başkanlığını kazanmak için yol haritası

ANALİZ / Cemal T. Demir

Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Partinin fiili başkan adayı olan Mitt Romney’nin kurmayları, Barack Obama’dan başkanlığı geri almak için kilit eyaletleri kapsayan bir yol haritası üzerinde çalışıyor. Bu çerçevede Romney’nin kampanyasının merkezi olan Boston’da geçen hafta bir araya gelen kurmaylar ve bazı Cumhuriyetçi stratejistler, ABD haritası üzerinde başkanlığa giden yolu belirlemeye çalıştı. Toplantıda, George Bush döneminin ünlü stratejisti Karl Rove’un gündeme getirdiği 3-2-1 sistemi büyük ölçüde benimsendi. Bu stratejiye göre, ilk başta Barack Obama’nın 2008’de kazandığı 3 eyalet geri kazanılmalı, ardından 2 değişken oylu kritik eyalet (Ohio ve Florida) kazanılmalı ve son olarak başa baş yarış beklenen yaklaşık bir düzine eyaletten en az 1’i kazanılmalı.

Romney’nin Beyaz Saray yolunda 270 seçici delege oyunu (electoral college vote) kazanması gerekiyor. Her eyaletin seçici delege oyu sayısı ise ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’daki toplam temsilcisi sayısı kadar.

Önce Indiana, North Carolina ve Virginia, sonra Ohio ve Florida

Romney’nin yol haritasında öncelikli hedef, Obama’nın büyük sürpriz yaparak 2008’de kazandığı Cumhuriyetçi eyaletler Indiana, North Carolina ve Virginia’yı kazanmak olacak. Ondan sonraki ana hedef ise Ohio ve Florida. Romney’nin kampanyası bu iki kilit eyaleti ‘mutlaka kazanılması’ gereken iki eyalet olarak görüyor. Eğer bu iki eyaletten biri kazanılamayacaksa, bu durumda, üst üste son 5 başkanlık seçiminde Demokratların kazandığı 18 eyaletten biri kazanılmak zorunda.

Romney’nin kampanyası bu kadar umutlu olmanın gerekçesi olarak iki faktörün lehlerine olduğunu değerlendiriyor. Birincisi, ekonomik tablodaki genel bozukluk. Bunun seçmen memnuniyetsizliğine kesinlikle yansıyacağına inanıyorlar. Romney’nin ekibini ümitlendiren diğer faktör ise Barack Obama etrafında 2008 yılında oluşan büyük heyecan dalgasının bu seçimde o kadar da güçlü olmaması.

Michigan hemşeriye gider mi? 

Cumhuriyetçiler, başkanlık seçimlerinde geleneksel olarak Demokrat Partili olan Michigan’ı da kazanabilecekleri kilit bir eyalet olarak görüyor. Mitt Romney Michigan’da dünyaya geldi ve babası da 3 dönem bu eyaletin valiliğini yaptı. Ancak bazı Cumhuriyetçiler ise bu eyaletten o kadar da ümitli değiller. Amerikan otomotiv sektörünün 3 büyüklerinin (Ford, Chevrolet ve GM) fabrikaları bu eyalette. Mitt Romney, bu 3 otomobil firmasının iflasın eşiğine geldiği 2009’da Obama’nın bu firmalara hazine yardımı vermesine karşı çıkmıştı. Bir önceki Cumhuriyetçi aday John McCain de 2008 seçiminde yeterli maddi imkanı olmadığı için Michigan’da hiç kampanya yapmamıştı.

Demokratlardan New Hampshire ve Iowa’yı çalmak

Ancak, Cumhuriyetçiler, Romney’nin, 2008’de Obama’ya giden geleneksel Cumhuriyetçi eyaletler Indiana, North Carolina ve Virginia’yı geri kazanabileceği konusunda çok ümitli. Bunun üzerine 2 kaygan tercihli eyalet Ohio ve Florida’yı da kazanırsa sihirli rakam 270’e ulaşmak için sadece tek bir eyalete ihtiyacı olacak. Bu noktada Romney’nin ekibi, 2008’de Obama cephesinde yer alan New Hampshire ve Iowa’dan çok umutlu. New Hampshire, Romney’nin valiliğini yaptığı Massachusetts eyaletinin yörüngesinde bir eyalet. Obama’ya başkan adaylığının yolunu açan Iowa ise Demokratlar için bu yıl zorlu hale gelmiş bir eyalet.

Güneybatı üçlüsü Colorado, Nevada ve New Mexico ‘da Latin dansı

Kampanyanın başabaş yarış beklendiği için en az birini kazanmak istediği bir düzine kadar eyaletten özellikle güneybatı üçlüsü Colorado, Nevada ve New Mexico önemli. Nevada’nın iki parti arasında en keskin yarışa sahne olması bekleniyor. Çünkü konut sektöründeki krizden en fazla etkilenen eyalet Nevada. Ve aynı zamanda eyaletteki yoğun Mormon nüfusunda Romney için oldukça yoğun çalışması bekleniyor.

Ancak, Cumhuriyetçi Parti ve Romney’nin göçmen karşıtı retoriği, Hispanik oy yoğunluğu bulunan bütün güney batı eyaletlerinde (Florida da dahil edilebilir), seçimde önemli bir engel. Bu çerçevede bu eyaletlerde ekonomiye vurgu yapan bir kampanya ile Latin seçmeni kazanmak.

Romney’nin kampanyasının, banliyölerde ve kırsal kesimlerde yaşayan ‘blue collar’ seçmenlerin desteğiyle başabaş yarış beklediği Pennsylvania, Illionis gibi eyaletlerde de kazanabileceğini hesaplıyor. Ancak birçok analist bu eyaletlerin başkanlık seçimlerindeki yüksek Demokrat eğilimini değiştirmesinin bu seçimde de zor olacağı görüşünde.

Obama 270 oya ulaşmak için 5 yol haritası hazırladı

Öte yandan Obama’nın kampanyasının ise geçtiğimiz günlerde Obama’ya ikinci başkanlığının yolunu açacak 270 oy için 5 ayrı yol haritası üzerinde çalıştığı gündeme gelmişti. Her 5 haritada da kritik eyaletlerin tamamının değil de bir kısmının kazanılması dikkat çekiyor. Obama kampanyası 1964 seçiminde Lyndon Johnson’dan beri Virginia’yı kazanan ilk Demokrat olan Obama’nın 2012 seçiminde de bu başarısını tekrarlayacağına inanıyor. Washington Post’un yakın zaman önce yaptığı ankete göre de Obama eyalette açık farkla Romney’nin önünde.

Obama kampanyası, bu seçimde John McCain’in eyaleti Arizona’yı da kazanarak bütün güneybatıyı maviye boyama hedefinde.

cemaltdemir@gmail.com

TWITTER: CemalTdemir