Skip to content
Menu

Ölmekte olan Niagara Şelalesi turizmini cambazlık kurtarır mı?

AMERİKA BÜLTENİ (16 Haziran 2012)

Fıçı içinde atlayanların, rekor peşindekilerin ve cambazların gösterilerine yasak gelmesinin üzerinden 100 yıldan fazla bir zaman geçtikten sonra Niagara Şelalesi’nde ilk kez bir cambaz gösterisine izin verildi. ‘’Flying Wallenda’’ lakaplı 33 yaşındaki cambaz Nik Wallenda, Niagara Şelalesi’nin iki yakasına çekilen 5 santimetrelik ipin üzerinden ABD’den Kanada’ya yürüdü. 550 metrelik yürüyüşü yaklaşık yarım saat süren Wallenda, 116 yıldır şelalede cambazlık yapan ilk kişi oldu.

Ölmekte olan Niagara turizmini canlandırmak için izin verildi 

Bir zamanların bir numaralı tuizm bölgesi ve balayı mekanı olan Niagara Şelalesinin, etrafındaki endüstri şehirlerinin tek tek çökmesi ya da çökme noktasına gelmesinden sonra adeta unutulmaya terk edilmişti. Kanada ve ABD, Niagara Şelalesine yeniden canlılık getirmesi ve bu doğa harikasını yeniden iki ülke vatandaşlarına hatırlatmak için, 116 yıllık yasağı delerek Wallenda’ya izin verdi. Nitekim Wallenda da yazdığı mesajda, efsanevi aktrisin 1953 tarihli Niagara filmine gönderme yaparak, ‘’Marilyn Monroe’nun bile çekmediği kadar dikkati Niagara’ya çektim’’ dedi.

19’ncu yüzyılda çılgın cambazların favori mekanıydı 

Wallenda’nın cambazlık yürüyüşü, 1974 yılında Dünya Ticaret Merkezinin ikiz kuleleri arasına gerilen ipte Phillippe Petit’in yürümesinden beri yapılan en büyük cambazlık gösterisi oldu. Niagara Şelalesinin 19’ncu yüzyıldaki tarihi, iple geçen çılgın cambazlarla dolu. 1859 yılında Great Blondin şelaleyi menajeri sırtında halde ip üzerinden yürüyerek geçti. 1876 yılında Maria Spelterini ise, bir ayağına giydiği kova ile geri geri yürüyerek geçti. 1884 yılında Charles Cromwell ipin tam ortasına sandalyeye oturdu. 1893 yılında Clifford Calverly, Niagara şelalesi üzerine çekilmiş ipte koşarak 2 dakika 35 saniyede karşı kıyıya geçti.

Doğa severler gösterilere karşı

Niagara Şelalesi, turistlerden ve yerel halkın tahribinden kurtarılması için 1883 yılında koruma parkı ilan edildi. Ancak ucuz su imkanı şelale yakınında şehrin büyümesine neden oldu. Günümüzde ise şehrin 50 bin sakininin büyük bölümü yaşlılardan oluşuyor.

Öte yandan yerel tabiat uzmanı Paul Gromosiak ise Wallenda’nın cambazlığına izin verilmesine tepki göstererek, gösteriyi ‘’tabiatın deneyimini tahrip’’ olarak niteledi.