Skip to content
Menu

Perde aralanıyor: Dünyayı karıştıran Sam Bacile’in herşeyi yalan

AMERİKA BÜLTENİ (13 Eylül 2012)

Aslında ne Amerikalıların çoğunluğu ne de Müslümanların çoğunluğu ‘Innocence of Muslims (Müslümanların Masumyeti)’ filmi hakkında hiçbir şey bilmiyor. Oysa, Ortadoğu’yu yangın yerine çeviren, ABD’nin Libya büyükelçisinin ölmesine neden olan dahası Obama için başkanlık seçimini oldukça riskli hale getiren film bu. Filmin kendisi ortada yok. Tam 13 dakika süren bir fragmanı var. Ve saklandığı yerlerden önce AP’ye sonra Wall Street Journal’a konuşan ‘Sam Bacile’ adında bir yönetmeni. Filmde 60 aktör ve 45 kişilik set ekibi kullanılmış. 5 milyon dolarlık bütçeyi de 100 Yahudi sponsordan sağladığını iddia ediyor. AP’ye verdiği röportajda da kendisinin ‘İsrailli Yahudi’ olduğunu iddia etti. Ancak İsrail, kendilerinin kayıtlarında bu isimde bir vatandaşları olmadığını açıkladı. Dahası ABD’de de ‘Sam Bacile’ diye biri yok. Bu ada kayıtlı tek bir telefon, taşınmaz ya da taşınır yok.

Innocence of Muslims’ filmi izleyende kusma hissi uyandıracak kadar iğrenç bir film. Hiçbir estetik, sanat ve hatta İslam düşmanlığı da dahil ideolojik kaygısı yok. Tam anlamıyla Hz Muhammed’i ne kadar aşağılarsam Müslümanları öfkelendiririm filmi. Mısır televizyonu, filmi ilk kez haber konusu yaptığı zaman, Kur’an yakmaya çalışan Floridalı sözde rahip Terry Jones’un da sponsor olduğunu yazdı. Jones’un olayla tek ilgisi 11 Eylül günü filmi sözde kilisesinde göstermek olmuş. Jones, Bacile diye birinin kendisini aradığını filmden haberdar ettiğini ama kendisi hakkında en ufak bir bilgiye shaip olmadığını söyledi. Jones’un bir de AP’ye ‘’Bu filmin amacı Müslümanları aşağılamak değil, Muhammed’i aşağılamak’’ şeklinde bir incisi var. Ve Jones filmi 11 Eylül’de göstermeye ikna edilmiş. Ortadoğu da aynı gün böylece karıştırılmış.

Yahudiyim dedi Kıpti çıktı

Kendisiyle irtibat kurulan cep telefonlarını araştıran AP, sonunda Los Angeles’ta yaşayan 55 yaşındkai Mısırlı Kıpti Nakoula Basseley Nakoula’ya ulaştı. Nakoula filmin yönetmeni olduğunu reddediyor ancak yapımcıyım diyor. Dahası Nakoula sabıkalı çıktı.  Federal banka dolandırıcılığından 21 ay hapis yatmış. Bacile olduğunu reddeden Nakoula, AP muhabirine ehliyetini göstermiş. Ancak kimliği gösterirken parmağıyla orta ismini ‘Basseley’i kapatması dikkat çekmiş. Basseley’den Bacile’e ulaşılacağını bildiği için.

Filmin oyuncularını dolandırmış

Gawker sitesi ise filmdeki aktrislerden Cindy Lee Garcia’ya ulaştı. Kendilerine çektikleri filmin bu olduğunun söylenmemesi nedeniyle filmin midesini bulandırdığını söyleyen Garcia, çekimler sırasındaki diyalogları yerine sonradan oldukça hakaretamiz seslendirme yapıldığını da kaydetti. Kendilerine verilen senaryoda filmin adı da ‘Desert Warriors (Çöl Savaşçıları)’ şeklindeymiş. Dahası filmin konusunun da, 2000 yıl önce hayatın nasıl olduğunu anlatacağı söylenmiş. Ne Hz Muhammed ile ne de Müslümanlarla ilgili tek bir söz bile yokmuş oynadıkları senaryoda. Hatta, fragmanda Muhammed diye isimlendirilen karakterin adının da çekimler sırasında ‘Master George’ olduğunu söylüyor.

Steve Klein adlı ortak

Bacile’in ortalıkta dolaşan ve yapımda ortağı olan Steve Klein diye biri daha var. Klein, ABD’de anti İslami eylem ve aktivitelerin müdavimlerinden biri. Karanlık bir tip.

Aslında film de yalan

Ve hepsinden önemlisi aslında ortada bir film de yok. The Hollywood Reporter, bütün Hollywood’u alt üst ettiği halde, internete yüklenmiş son derece profesyonellikten uzak 13 dakikalık fragman dışında tek bir şey bulamamış. Sam Bacile’in yapımcılığıa yönetmenliğine dair tek bir iz bile tespit edilememiş. Menajerlik listelerinde film kayıtlarında filmle, filmin yapımcısıyla ilgili tek bir kayıt bile yok.