Skip to content
Menu

Süper zenginler arasında neden çok az kadın var?

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ekim 2012)

Dünyada birçok gelişmiş ülkede kadın çalışan sayısı erkek çalışan sayısını geçmiş durumda. Ancak bu sosyo ekonomik başarıya rağmen kadınların bu toplumlarda bile nerdeyse var olmadığı bir yer var: Plutokrasi (Zengin muktedirler). En zenginler kulübü hala ezici bir erkek çoğunluğun hakimiyetinde. Dahası bu milyarderlerin oldukça iyi eğitimli eşleri de çalışmak yerine ev dekorasyonuyla uğraşmayı tercih ediyor.

Forbes dergisinin 2012 milyarder listesine göre dünyadaki 1226 dolar milyarderinden sadece 104’ü kadın. Servetini boşanma, evlenme, babadan miras olarak elde edenleri çıkardığınızda ise bu sayı çok daha küçülüyor. Örneğin Amerikan nüfusunun yüzde 99’luk kesiminde kadınlar erkeklerden daha fazla kazanıyor, daha iyi eğitim görüyor ve sosyal hayatta daha güçlü konumdalar. Ancak ülkenin yüzde 1’lik kaymak tabakasına gelindiğinde, hala 17’nci yüzyıl yaşanıyor. Burası sadece erkeklerin hüküm sürdüğü bir alan.  Aslında, Lenin ile Bolşevik feminist Alexandra Kollontai arasındaki ünlü tartışmadan beri sol da bunu çok sorun etmiyor. Muktedir kadınlara hala dünya solu bile kolay kolay tahammül edemiyor.

ABD’deki istitatistikler, kadınların toplumun yüzde 1’lik kaymak tabakası ile yüzde 99’luk geri kalanındaki konumları arasındaki farkın ne kadar derin olduğunu göstermesi açısından da çarpıcı. ABD’de tarihte ilk kez 2009 yılında çalışanların yarısından fazlası kadınlardan oluştu. Ve 2010 yılında ABD’de çalışan her 10 kadından 4’ü, evin ekmeğini kazanan kişi konumundaydı. Ancak zenginlik artıkça aile hayatı daha ataerkil bir hal alıyor. Ülkenin en üst binde birlik vergi mükellefi dilimindekilerin sadece yüzde 25’inin eşi çalışıyor. Yüzde 1 dikkate alındığında ise bu oran yüzde 38’e çıkıyor. Bu süper zenginlerin eşleri, kocalarıyla nerdeyse aynı yüksek eğitimi almış olmalarına rağmen, çalışmamayı tercih ediyorlar. Kocaları onlara bakıyor. 17’nci yüzyılda olduğu gibi…

Chrystia Freeland’ın “ Plutocrats: (Yeni Küresel Zenginlerin Yükselişi ve Dünyanın Geri Kalan Herkesin Düşüşü)” adlı yeni yayınlanmış kitabından alındı.