Skip to content
Menu

Bugüne kadarki 6 Kasım seçimlerinin tamamını Cumhuriyetçiler kazanmış

AMERİKA BÜLTENİ 

(31 Ekim 2012)

ABD’d başkanlık seçimi 1845 yılından beri başkanlık seçimi, Kasım ayının ilk Pazartesini takip eden Salı günü yapılıyor. O tarihten beri Cumhuriyetçileri ümitlendirecek bir sıralama var. 167 senede, tam 6 kez başkanlık seçimi 6 Kasım gününe denk gelmiş.

6 Kasım’a denk gelen ilk başkanlık seçimi olan 1860 yılında Cumhuriyetçi aday Abraham Lincoln, Demokrat rakibini yenerek ABD Başkanı olmuş.

Bu tarihten sonra ikinci kez 6 Kasım’a denk gelen seçimi ise yine Cumhuriyetçi aday Benjamin Harrison kazanmış.

6 Kasım 1900’deki seçimde de Cumhuriyetçi aday William McKinley, Demokrat rakibi William Jennings Bryan karşısında sandığın galibi olmuş.

1928’de Cumhuriyetçi aday Herbert Hoover, yine bir 6 Kasım günü kazanmış.

6 Kasım 1956’da Cumhuriyetçi başkan Dwight D. Eisenhower, Demokrat rakibi Adlai Stevenson’u yenerek ikinci kez başkan seçildi.

Bu yıldan önce seçimin 6 Kasım’da yapıldığı son tarih olan 6 Kasım 1984’te de Cumhuriyetçi aday Ronald Reagan, Demokrat rakibi Walter Mondale karşısında ezici bir seçim zaferiyle ikinci kez başkan seçilmişti.

Barack Obama’nın 6 Kasım’da seçim kazanan ilk Demokrat olarak yine tarihe geçip geçmeyeceğini, ya da Cumhuriyetçilerin ‘Remember Remember the 6th of November’ diye takılıp takılmayacaklarını görmek için 5 gün kaldı.