Skip to content
Menu

David Petraeus’un ilişki yaşadığı Paula Broadwell hakkında ne biliyoruz?

Petraeus ve Broadwell, 2011 Temmuz ayında Afganistan’da. İkili arasında ilişkinin başladığı günler olduğu tahmin ediliyor.

AMERİKA BÜLTENİ (12 Kasım 2012)

Medyanın, dünyanın bir numaralı isthbarat kurumunun başını ‘deviren’ kadının hayatını didik didik etmesi çok sürmedi. Emekli general David Petraeus’un 9 Kasım günü açıklanan CIA başkanlığından istifası ABD’yi ve dünyayı şok etti. FBI’ın iki kadının karıştığı taciz e-mailleri soruşturması sonucunda farkına vardığı ilişkinin aylardır belli devlet kurumlarında bilindiği de ortaya çıkan gerçekler arasında. Daha bir yıl önce ABD başkanlığına adaylığı konuşulan son yılların en parlak generali, parlak kariyerini, 40 yaşındaki bir kadının cazibesine kapılarak sona erdirdi. Dahası 38 yıllık evliliğine de ağır bir darbe vurdu. 40 yaşındaki iki çocuk annesi Paula Broadwell hakkında genel olarak bilinen, Petraeus hakkında yazdığı ‘’Herşey İçinde: General David Petraeus’un Eğitimi’’ adlı kitabın yazarı olduğuydu.  (Kendisiyle bu kitap hakkında Jon Stewart’ın yaptığı söyleşiyi aşağıda izleyebilirsiniz). Ancak olayın ve Broadwell’in perde arkası da detaylı şekilde kamuoyuna yansımaya başladı. İşte, Petraeus’un kariyerini bitiren bu ‘’aşırı hayranı’’ hakkında şu ana kadar öğrendiklerimiz:

 

Broadwell kimdir?

Oldukça gayretli ve hırslı bir kadın. Memleketi North Dakota’nın Bismarck şehrinde yarışmalar kazanmış bir sporcu, güzellik yarışması kraliçesi, lise mezuniyet töreni konuşmacısı vs. İlk büyük atılım ABD ordusunun ana eğitim kurumu olan West Point’e girmesi. Orduda binbaşılığa kadar yükselip ardından istifa ederek Harvard ve Londra King College’da yüksek lisans ve doktora eğitimi. Kocası Dr. Scott Broadwell ile, her ikisi de Almanya’da askeri üste görev yaparken tanıştılar. İki erkek çocukları var ve North Carolina eyaletinin Charlotte şehrinin en lüks semtinde hayatlarına devam ediyorlar. Haber medyaya düştüğünde, aile, Paula’nın 40’ncı yaş gününü dostlarla kutlamak için evden uzakta, Virginia’daydı. Henüz medyaya hiç bir açıklama yapmadılar.

 

Petraus ile nasıl tanıştı?

Harvard Üniversitesi’nin ünlü kamu yönetimi fakültesi Kennedy School of Government’ta master yaparken bir gün David Petraeus okula konuşma yapmaya geldi. Konuşma sonrası verilen dar ölçekli resepsiyonda Petraeus ile tanıştı ve kontr-terörizm ve kontr-isyancılık konuları üzerine çalıştığını söyledi. Konuşma ilerleyince Petraeus ona kartını verdi ve yardımcı olabileceğini söyledi. Kısa süre sonra, Petraeus’un liderlik tarzını tez konusu yapmaya karar verdi. Petraeus da bu teklifi kabul etti. 2010 yılında Petraeus ABD’nin Afganistan savaşının komutanlığına atanınca ve bütün ülkenin gündemine girince, tezini, gazeteci Vernon Loeb’ın da katkılarıyla kitaplaştırmaya karar verdi. Bu süreçte Afganistan’a altı kez bizzat giderek Petraeus ile görüştü. Generalin ekibinin tarifiyle, ‘generale üst düzeyde kontak imkanına kavuştu’. Bunun sonucunda ‘’All In: The Education of General David Petraeus’’ kitabı bu yılın Ocak ayında piyasaya çıktı.

 

Tanışıklık ilişkiye ne zaman dönüştü?

New York Times gazetesine konuşan  Petraeus ailesinin bir yakını, ikili arasındaki tanışıklığın seksüel ilişkiye dönüşmesinin Petraeus’un 2011 yılında ordudan emekli olmasından hemen sonra başladığını söyledi. Yani CIA başkanlığına başladıktan 2 ay kadar sonra. Evlilik dışı ilişkinin ABD ordusunda kriminal suç ancak CIA’de olmadığını not edelim. İlişki 4 ay kadar önce ise sona erdi.

 

Bu ‘tehdit emailleri’ ve diğer kadın meselesi nedir?

İddiaya göre Paula Broadwell, bir zamanlar Petraeus’un komuta ettiği Özel Operasyonlar Komutanlığı’na ev sahipliği yapan Florida Tampa MacDill Hava Üssü’nde sosyal irtibat görevlisi olarak çalışan ve orada kocası Scott ile yaşayan 37 yaşındaki Jill Kelley’e anonim tehdit emailleri gönderdi. Farklı haber kaynaklarına göre Broadwell, Kelley’i Petraeus konusunda ‘rakip’ görüyordu.  Ancak Petraeus’un eski yardımcısı AP Haber ajansında yaptığı açıklamada, Kelley ve Petraeus ailelerinin dost olduğunu ve ailece görüştüklerini, bir gayrimeşru ilişki bulunmadığını söyledi.

 

FBI bu işe nasıl karıştı?

Kelley, tehdit emailleri üzerine dostu olan bir FBI ajanına başvurdu. FBI ajanı da yerel otoriteler nezdinde yaptığı soruşturmayla gönderilen tehdit emaillerinin izini sürdüğünde Paula Broadwell’in emailine ulaştı. Broadwell’in emaillerini incelediklerinde ise Petraeus’a ait emailler ve bazı seksüel içerikle karşılaştılar. İlk ihtimal olarak Petraeus’un email adresinin hacklenip hacklenmediği araştırıldı. Hacklenmediği tespit edilince FBI yetkilileri konuyu hem Petraeus hem de Broadwell ile paylaştı. İkisi de bir ilişki yaşadıklarını itiraf etti. FBI’a, bu ilişkide her hangi bir ulusal sırrın sızdırılmasının kesinlikle söz konusu olmadığı teminatı verdiler. Adalet Bakanlığı Petraeus’un patronu konumundaki Ulusal Güvenlik Direktörü James Clapper’ı konu hakkında 6 Kasım akşamı 17:00 sıralarında bilgilendirdi. Bunun üzerine Clapper aynı gece Petraeus’tan istifa etmesini istedi. Petraeus perşembe akşamı istifasını sundu ve Obama Cuma günü istifayı kabul etti.

 

Şimdi ne olacak?

Paula Broadwell’in komşuları ve dostları, onu kendini çocuklarına adamış ve ABD askerini yürekten destekleyen biri gibi sunmaya çalışıyor. Petraeus’un ekibi ise, ‘şöhret meraklısı bir kahpe’ gibi… ‘’Hangisi gerçek Paula?’’ diye soruyor Slate yazarı Hannah Rosin:

‘’Orospu mu? İyi niyetli bir cadı mı? Her seks skandalının kahramanı olan kadınların payına düşen milli tartışma yeniden başlayacak. Tıpkı, sanki daha önce hiç eşini aldatmış birini görmemiş gibi, ya da bununla ilgili bir filmi izlememiş ya da romanı okumamış gibi çok şaşıracağız. Ve bir kez daha bu tür durumların kamuoyuna yansıdığından çok daha karmaşık kişisel durumların ürünü olabileceğini anlamayacağız. Paula, iki oğlunu okul servisine bindirdikten sonra eve dönüp, bir başka evli kadın Jill Kelley’e Petraeus ile ilişki konusunda tehdit emailleri yazabilmiş olabilir mi? Olabilir. Bütün metresler, Rielle Hunter’ın karikatürü gibi olmuyor bu dünyada’’