Skip to content
Menu

Meksika devlet başkanı, ülkesinin isminin değişmesini istedi

Birleşik Meksika Devletleri, 31 eyaletten ve 1 federal bölgeden oluşuyor.

AMERİKA BÜLTENİ (22 Kasım 2012)

Meksika’nın resmi adının ‘’Birleşik Meksika Devletleri (Estados Unidos Mexicanos)’’ olduğunu biliyor muydunuz? Aslında ülkenin devlet başkanı Felipe Calderon, ülkenin resmi adındaki ‘Birleşik Devletleri’ kısmını çıkarmak istediğini açıklayıncaya kadar pek az kişi biliyordu. Meksika’da ise nerdeyse kimse ülkenin resmi adını kullanmıyor. Herkes kısaca Mexico (Meksika) diyor. Ülkede sadece bürokratlar ve diplomatlar resmi belgelerde kullanıyor resmi ismi.

1821 yılında İspanya’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra ülkenin resmi adı ABD’den esinlenilerek 1824 yılında Birleşik Meksika Devletleri olarak konulmuştu. Devlet Başkanı Calderon, ülkenin bilinen kısa adının, sadeliği ve basitliğiyle Meksika’yı daha iyi temsil ettiğine inandığını söyledi. Meksika adı, Aztek dilinden geliyor. Çeşitli teoriler olmakla beraber kesin anlamı ise bilinmiyor.

Ancak 1 Aralık günü devlet başkanlığı sona erecek olan Devlet Başkanı Calderon’un bu teklifinin hayata geçip geçmeyeceği kesin değil. Zira tasarının, hem Meksika Kongresinin her iki kanadından hem de 31 eyaletin yarısından bir fazlasının eyalet meclislerinden geçmesi gerek.