Skip to content
Menu

AFP: Neo-Nazizmin Altın Şafak’ı Yunanistan okullarındaki tarih müfredatından yükseliyor

AMERİKA BÜLTENİ (6 Aralık 2012)

Fransız Haber Ajansı AFP, ekonomik krizin vurduğu Yunanistan’daki okulların, Neo-Nazi Altın Şafak hareketindeki hızlı yükselişin en önemli nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti. Bir zamanların gizli örgütü Altın Şafak, Haziran ayındaki seçimlerde 400 bin oy alarak tüm dikkatleri üzerine çekmiş ve 300 sandalyeli Yunanistan Meclisi’ne 18 milletvekili sokmuştu. Ancak, son gelişmelere, Altın Şafak’ın sadece Meclis’te sandalye kazanmayı hedeflemediğini okulları da istediğini ortaya koyuyor. Son olarak Kasım ayında Girit Adası’ndaki bir lisede Altın Şafak yanlısı öğrenciler ile Arnavut kökenli öğrenciler arasında kavga çıkmıştı.

AFP’ye konuşan, Atina merkezli Afrika dergisi Asante’nin editörü Nicodemos Maina Kinyua, ‘’birçok okulda Altın Şafak yanlısı çetelerin, diğer öğrenciler üzerinde baskı kurduğunu ve okullarda her an fiziki kavgaya dönüşebilecek bir tansiyon olduğunu’’ söyledi. Kenya’da doğduktan sonra çocukluğundan beri Yunanistan’da yaşayan Kinyua, okul eğitim sistemi ve müfredatının Nazi etkisinin büyümesine hizmet eder yapıda olduğuna dikkat çekiyor: ‘’Okullardaki ve eğitimdeki temel konsept, insanlığın geri kalanı ağaç kabuklarıyla beslenen vahşilerken Yunanlılar herşeyi ama herşeyi icat etti.’’

Altın Şafak, sadece uzak tarihi değil yakın tarihi de kendi dünya algısına göre şekillendirmek istiyor. Örneğin, Atina Teknik Üniversitesi’ndeki öğrenci katliamını inkar ediyorlar. 1973 yılında albaylar cuntasına karşı okullarda başlayan ve işgallere dönüşen gençlik tanklarla müdahale eden askeri güçler 36 öğrenciyi ve destek eylemleri yapan çok sayıda kişiyi katletmişti. Altın Şafak lideri Nikos Michaloliakos ise, Yunan medyasının, ‘kızıl cunta’nın kontrolünde olduğunu ileri sürdü.

Artemis Kalogyri adlı bir öğretmen ise ırkçı hareketin, özellikle fakir ailelerin çocuklarını alarak teorik ve askeri eğitimden geçirerek kendine militan hale getirdiğini belirtti ve ekledi: ‘’Bu gençlerin çouğu samimiyetle dünyayı değiştirmek istiyor. Aşırı sağı, göçmenlere ve ülkenin milli kimliğindeki çözülmeye karşı helenizmin koruyucusu olarak görüyor. Çoğu ya orduya ya da polise katılmak istiyor’’

Yunanistan Eğitim Bakan Yardımcısı Theodoros Papatheodorou da Altın Şafak grubunun okullardaki etkisi ile ilgili endişelere hak verdiğini belirterek, geç olmadan önlem alınması gerektiğini belirtiyor.