Skip to content
Menu

‘Silahlar’ çekildi: Obama’dan ‘reform’, muhaliflerden ise ‘başkanlıktan azletme’ tehdidi

Obama yönetimi, ATT&T'ye 'dur' dedi.

AMERİKA BÜLTENİ (17 Ocak 2013)

ABD Başkanı Barack Obama’nın, 20 yılı aşkın süredir tartışılan silah reformu konusunda, hiçbir ABD başkanından bugüne kadar görülmemiş kararlılıktaki çıkışı, ABD siyasetni dalgalandırdı. Bireysel silahlanmayı kısıtlayacak reform konusunda, ‘’Bu makamın ne kadar ağırlığı ve yetkisi varsa kullanacağım’’ diyen Obama’ya cevap gecikmedi. ABD’nin tutucu kesimlerini mobilize etmedeki gücüyle önemli bir politik aktör olan Ulusal Tüfek Birliği (NRA), Obama’nın reformuna karşı ‘yüzyılın savaşı’ tehdidinde bulunurken, bazı Cumhuriyetçi partililer ise Obama’nın ABD Anayasa’sının silah bulundurma ve taşıma hakkını garanti altına alan açık hükümünü çiğneme teşebüssünden dolayı başkanlıktan azli için süreç başlatacaklarını açıkladı.

Bugüne kadar aşırı tutucuların gündeminde olan ‘azil’ konusunun, bazı ana akım Cumhuriyetçiler tarafından da dile getirilmesi, Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde böyle bir süreç işletme ihtimalini de güçlü şekilde gündeme getiriyor. Son olarak Reagan döneminin Cuhuriyetçi Adalet Bakanı Edwin Meese de, Newsmax’e yaptığı açıklamada, ‘’Eğer Obama, Anayasa’nın ikinci maddesini aşmaya çalışırsa bu başkanlıktan azil için yeterli bir sebeptir’’ dedi.

Obama ise, silah lobisinin ve tutucu tabanın çıkardığı büyük gürültüye rağmen ABD kamuoyunun desteğine güveniyor.  Son olarak Connecticut Sandy Hook ilkokulunda yaşanan katliam, silahlanmanın kısıtlanmasına desteği görülmemiş oranda artırdı. Obama Çarşamba günkü açıklamasında, ‘’Sandy Hook katliamından beri ABD’de 900’den fazla kişinin silahla öldürüldüğüne’’ dikkat çekerek, ‘’ABD, bu konuda harekete geçmek için çok fazla bekledi’’ dedi.

ABD’de ‘militia (milis)’ denilen aşırı görüşlü bazı silahlı grupların, silahlı mücadele tehdidi ise en ürkütücü senaryo. Bu gruplar, Obama’nın Amerikan halkına karşı mücadele başlattığını ileri sürerek, ‘’gerekirse silahlı olarak direneceklerini’’ dile getiriyor.