Skip to content
Menu

Uruguay, marihuana içmeyi, üretmeyi ve satmayı yasallaştıran ilk ülke oluyor

marihuanaAMERİKA BÜLTENİ (1 Ağustos 2013)

Uruguay Parlamentosu’nun alt kanadı, Çarşamba günü 13 saat süren tartışmalardan sonra 46’ya karşı 50 oyla marihuana (esrar) içimini serbestleştiren yasayı kabul etti. Meclis’ten geçen yasanın, merkez sol eğilimli Büyük Cephe partisinin çoğunluğa sahip olduğu Senato’dan da geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Aynı partili devlet başkanı Jose Mujica’nın da yasayı onaylaması bekleniyor.

Uruguay’ı dünyada esrar içimini tamamen serbestleştiren ilk ülke yapacak bu düzenlemenin sadece Uruguay için değil, yıllardır uyuşturucu trafiği mücadelelerinde 10 binlerce kişinin hayatını kaybettiği bütün Güney Amerika için önemli bir adım olduğuna dikkat çekiliyor. Uruguay devlet başkanı Mujica, sayısı hergün artan birçok Latin Amerika lideri gibi, bazı uyuşturucu maddelerin serbestleştirilmesinin, uyuşturucu kartellerine karşı ABD’nin mücadele yönteminden (yasaklama ve polisiye takip) daha etkili olacağına inanıyor.

Uruguay Bilimsel Esrar Araştırmaları Birliği başkanı Laura Blanco, New York Times’a açıklamasında, ‘devletin esrarın bütün üretim, dağıtım ve erişim aşamalarını düzenlemesi nedeniyle bu oldukça çığır açıcı bir yasa’ yorumunda bulunuyor.

Uruguaylı olmayana yasak

Yasa ile kişisel kullanım için hane başına 6 kök hint keneviri yetiştirmek serbest hale geliyor. Ya da dileyenler 99 kök kenevire kadar yetiştirme izni olan kooperatiflere katılabilir. Özel firmalar ticari amaçla marihuana ekimi yapabilir ama tek müşterileri devlet olmak kaydıyla. Devlet de bu marihuanayı lisanslı eczanelerde satışa sunacak. Uruguaylılar, bu eczanelerden aylık 40 grama kadar marihuana satın alabilmek veya kendi marihuanalarını evlerinde yetiştirmek için bilgileri gizli tutulacak federal kayıtlarını yapmaları gerek. Bu sisteme Uruguay vatandaşı olmayanlar ile reşit olmayan çocukların kaydolması yasak olacak.

Niçin Hollanda’dan ileri bir yasa?

ABC yayın ağının ABD’de yayınlanan İspanyolca kanalı Univision’un yorumcusu Manuel Rueda, Uruguay yasasının, Washington ve Colorado eyaletlerinde geçtiğimiz yıl Kasım ayında kabul edilen yasaların yaklaşık benzeri olduğuna dikkat çekiyor: ‘’Burda yerel değil ulusal bir yasa var. Bu da Uruguay’ı ‘ot içmeyi’ serbest kılan ilk ülke yapıyor. Peki ya Hollanda? Hollanda’da, ot içmek serbest ama ticareti veya yetiştirmesi değil..’’

Muhalefet: Ateşle oynuyoruz

Şimdi birçok komşusu ve hatta ABD, Uruguay’daki yasanın sonuçlarını yakından takip edecek. Uruguay muhalefetini oluşturan Ulusal Parti’den birçok milletvekili ise yasaya karşı. UP milletvekili Gerardo Amarilla, ‘’Halen hayatını kokainle mahveden Uruguaylıların yüzde 97’si kokaine ot içmeye başladıktan sonra alışmış. Çok büyük riske giriyoruz. İçimde ateşle oynuyoruz hissi var’’ dedi. Buna karşı çıkanlar ise uyuşturucu ile mevcut savaşın da başarısız olduğuna dikkat çekiyor. Bazı orta yolcu analistler ise, Uruguay yasasının kriminal grupların gelirlerine büyük darbe vuracağını, bu çerçevedeki şiddeti önemli oranda azaltacağını kabul ediyor ama bu yaklaşmının uyuşturucu sorununu tamamen çözeceğinin beklenmemesi gerektiğini savunuyor.

***

İLGİLİ HABER

Marihuana nedir? Sağlığa zararlı mı? ABD’de tartışma nasıl başladı?