Skip to content
Menu

İşte Google’a göre internet şifreleri için en kötü 10 fikir

Computer Password SecurityAMERİKA BÜLTENİ (8 Ağustos 2013)

Köpekler sadıktır, evin bekçisidir. Ama sıra internet hesaplarınıza bekçiliğe geldiğinde en kötü 10 tercihten biri. Google Apps yakın zamanda 2000 internet kullanıcısı ile yaptığı ankette internet hesaplarına şifre seçerken kullandıkları metotları araştırdı. Sonuç bilgisayar güvenliği açısında ürperticiydi. İnsanların çoğu şifre olarak etraflarındaki hazır bilgileri kullanıyor. Bu, bir hacker’a işinde iyi olmasa bile, toplumu biraz tanıyarak çok rahat şifre kırma imkanı veriyor.

İşte Google araştırmasına göre insanların şifrelerini seçerken en yaygın şekilde yararlandığı 10 bilgi:

1 – Evcil hayvanlarının isimleri

2 – Evlilik yılı gibi belli tarihler

3 – Aile üyelerinden birinin doğum tarihi

4 – Çocuğunun isimleri

5 – Aile üyelerinden birinin ismi

6 – Doğum yeri

7 – Favori tatil zamanı veya bayram

8 – Taraftarı takımla ilgili bir şey.

9 –  Önem verdiği dikkate değer birilerinin isimleri

10 – ‘Password (şifre)’ sözcüğünün kendisi

Şifreleri bu bilgilerden oluşan insanların bilgisayar güvenliği olduğunu söylemek zor. Örneğin şifrelerinizde doğum günü, evlilik yıldönümü, aile üyelerinin veya evcil hayvanınızın isimlerden yararlanıyorsanız, Facebook hesabınızdaki bilgilerden şifrenizi çözmek uzun zaman almaz. Bu nedenle uzmanlar internette hesap açarken verdiğiniz şifre güvenlik sorusuna (örneğin annenizin kızlık soyadı) yalan bir cevap yazmanızı öneriyor.

Araştırmaya göre nerdeyse yarımız (yüzde 48) şifrelerimizi bir başka kişi ile de paylaşıyoruz. Yüzde 3 ise şifrelerini bilgisayarına yakın yerlerde birşeylere yapıştırdığı post-it kağıtlara yazıyoruz. Bu hırsızlığın bol olduğu bir semtte yatmadan önce evinizin kilidini açıp öyle yatmaya gitmek gibi.

Şifre oluştururken tembellik ve kolay hatırlama bahanesine kesinlikle sığınılmamalı. ŞURADAN güçlü şifre oluşturma konusunda bazı ipuçları alabilirsiniz.