Skip to content
Menu

‘’E-kitap, kağıt kitabı bitirecek’’ yalan oldu!

kindle_kitapAMERİKA BÜLTENİ (9 Ağustos 2013)

‘’E-kitap, kağıt kitabı tarihe gömecek’’ cümlesi bir yıl öncesine kadar söyleyeni havalı yapan bir tespitti. Ancak Amerika Yayıncılar Birliği’nin (AAP) yayınladığı son rakamlar, dijital kitabın belki de kayda değer bir geleceğinin bile olmayabileceği iddialarını güçlendirdi.

AAP verilerine göre elektronik kitap satışı 2013 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 5 arttı. Bu, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 28 artışla kıyaslandığında ciddi bir yavaşlama anlamına geliyor. İki yıl önceki aynı dönemde ise e-kitap satışı yüzde 252’lik baş döndürücü bir artış göstermişti.

Peki e-book satışları neden düşüyor? Teknoloji yazarı Nicholas Carr, e-kitaplara olan ilgideki düşüşün nedenlerini şöyle özetliyor:

E-kitap sadece bazı kitap türlerinde iyi gidiyor. Örneğin, deneme ve romanlarda iyi gitmiyor. Ve yine her ortamda gitmiyor. Örneğin uçakta iyi gidiyor ama evde kanepede ktap okumanın yerini tutamıyor. Yenilik heyecanıyla e-kitabın avantajları çok abartıldı normal kitabın avantajları ise çok görmezden gelindi. E-reader (elektronik kitap okuyucuları) alıcıları, heyecanla hemen bu cihazlarını elektronik kitaplarla doldurdu. Çoğunu ise okumadı. Ayrıca elektronik kitap okuyuculardan sonra piyasaya çıkan tabletler, bu cihazlara olan ilgiyi düşürdü. Kitap okuyucuda sadece kitap okuyorsunuz. Ama tablet, insana birçok farklı uğraşı çıkarıyor. Ve en önemlisi e-kitap fiyatları öngörüldüğü kadar düşük olmadı. Normal kitap ile arasında ciddi fiyat farkı yok.

Washington Post’tan Ezra Klein de e-kitabın, normal kitaba alternatif bir form olmaktan çok sesli kitaplar gibi bir fonksiyonel yardımcı olduğunu savunuyor:

‘’Eğer hafta içi hergün işe giderken toplu taşıma aracında dedektif romanı ya da aşk romanı okuyorsanız e-kitap tam size göre. Ancak eğer ciddi bir deneme-araştırma kitabını evde bir ayda okuyorsanız ve bitirdiğiniz bu tür kitapları bitirdiğinizi aleme duyurmak için bir kupa gibi rafa koymayı seviyorsanız, kağıt kitap hala en iyisi’’

‘’İki basamaklı, üç basamaklı çılgın büyüme oranları zaten hiçbir şey için sürdürülebilir oranlar değil’’ diye yazıyor Digital Reader yazarı Nate Hoffelder:

‘’Hepimiz 2008 – 2011 arasındaki çılgın artışın duracağını ve e-kitabın piyasa payındaki büyümenin yavaşlayacağını biliyorduk. Ama yavaşlamanın bu derece ani ve keskin olacağını beklemiyordum’’

***

İLGİLİ HABERLER

Bir okurun, kağıt kitaptan e-kitaba geçişinin öyküsü

Amazon ve Overstock arasındaki savaş kitap fiyatlarında rekor düşüşe neden oldu

Fahrenheit 451: Peki ‘e-kitap’lar kaç derecede yanar?