Skip to content
Menu

New York belediyesi sahte sigarayı da yasaklıyor

New york-smoking-banAMERİKA BÜLTENİ

(10 Ağustos 2013)

2002’de göreve başladıktan kısa süre sonra sigaraya savaş açan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in, görevinden ayrılmasına aylar kala sigara yasağının boyutunu daha ileri götürecek bir adım için hazırlandığı ortaya çıktı. New York Şehir Hıfzısıhha Kurulu’nun medyaya sızan yasal düzenleme tasarısı, sigarayı bırakmaya çalışanları ve özellikle de gençleri hedef kitlesi yapan dumansız elektronik-sigaraları da ‘tütün ürünü’ kapsamına alıyor.

***

New York, sigara ve Türklerin ortak hikayesi

***

Düzenleme kabul edildiğinde New York’ta sigaraya yasağı olan parklar, meydanlar ve kapalı mekanlarda, artık başta e-sigaralar olmak üzere sahte sigaralar da yasaklanacak. Son dönemde popüler hale gelmeye başlayan bu pilli sigaraların içlerinde bir miktar nikotin ve aroma (nane vs..) barındıran kartuşlar da bulunuyor.  Ancak bu sigaralarda tütün olmaması şu ana kadar bunları, ‘tütün yasağı’ ifadesi içeren mevcut yasadan muaf hale getiriyordu. E-sigaraların sağlığa zararı konusundaki bilimsel ve kamuoyu tartışmaları ise sürüyor.

Belediye Meclisi’ne Mart ayında sunulan bir başka tasarı ise, şehirde sigara satılan tüm mekanlarda sigara paketlerinin tıpkı porno dergiler gibi görünmeyecek şekilde örtülmesini ya da kapalı raflarda tutulmasını öngörüyor.

Bloomberg, 2002 yılında sigara vergilerini olağanüstü yükselterek New York’ta sigara fiyatını ülke genelindeki ortalama fiyatın nerdeyse iki katına çıkarmıştı. Bununla da yetinmeyen Bloomberg, restoran ve barlar da dahil kapalı mekanlarda sigara içilmesini tamamen yasaklayarak sonradan bütün dünyaya yayılacak bir yasağın da öncüsü oldu. Bloomberg, 2011 yılında ise New York’un meydanlar ve parklar gibi kamusal ortak açık alanlarında da sigara içme yasağı getirmişti.

Michael Bloomberg, sağlık konusundaki takıntısıyla şehrin çoğunluğunun desteğini kazanırken, özel hayat savuncuları tarafından baskıcılıkla suçlanıyor. Cola ve soda gibi şekerli gazozların satışına da kısıtlamalar getirmeye çalışan Bloomberg, restoranlarda trans yağı kullanımını ise yasaklamayı başardı. Şehirde meyve sebze tüketimini artırmak için, şehir kaldırımlarına seyyar meyve sebze tezgahları kurulmasını kolaylaştırdı. Bloomberg’in savaş ilan ettiği bir başka düşman ise tuz.

İLGİLİ HABERLER

Bloomberg’in sağlık takıntısı, New York’u öldürüyor mu?

New York’ta sigara yasağı yayılıyor, sıra açık tren istasyonlarında