Skip to content
Menu

‘Paranoya Birleşik Devletleri’nden 6 uçuk paranoya

united-states-of-paranoia

AMERİKA BÜLTENİ (22 Ağustos 2013)

Reason dergisi editörü Jesse Walker, ‘’The United States of Paranoia’’ adlı kitabında Amerikan tarihinde paranoyak komplo teorilerinin etkisini araştırıyor. İşte bu ilginç kitapta anılan bazı absürt paranoyalar:

 

1 – Küp şeker suikastı

TEORİ: Yazar John Smith Dye’a göre, Güneyli ajanlar, 23 Şubat 1857 günü Washington DC National Hotel’deki bütün kesme şekerleri zehirlediler. O’na göre sebep şuydu: Güneyliler kahve içer. Kahve içicileri toz şeker kullanır. Yani o gün çay içicisi olan James Buchanan da dahil Kuzeyliler zehirlenecek ama Güneylilere birşey olmayacaktı. O gün otelde olan geleceğin ABD Başkanı Buchanan, bu zehrin neden olduğu hastalıktan zorlu bir tedaviyle kurtuldu. ‘’Bu suikast girişimiyle gözü korkan Buchanan, kölecilerin gücünün tam esiri oldu’’ diye yazdı Dye.

GERÇEK; James Buchanan 23 Şubat 1857 günü Washington DC’de değildi.

 

2 – Homosekstapot

TEORİ: 1952 yılında tutucu haftalık dergi Human Events, Rose Waldeck’in ‘Homosexual International’ başlıklı yazısını yayınlayarak komplonun fişeğini çaktı. Waldeck’e göre gayler, ‘ahlaklarının gereğini yerine getirerek’, cemiyete karşı küresel bir komplo içindeydi. Bu ‘ahtapotun’ kolları organize şekilde bütün küreye yayılmış, bütün sosyal sınıflara girmiş halde. Ordularda ve hapishanelerde aktif durumda. Medyaya, bakanlık kabinelerine sızmış halde. Sanat, edebiyat, sinema, tiyatro, müzik ve televizyon ise tamamen kontrollerine geçmiş bulunuyor.

GERÇEK: Yok böyle bişey!

 

3 – Demokratların taşıdığı ölüm

TEORİ: ABD’nin 12’nci başkanı Zachary Taylor’un aniden sıtmaya yakalanarak ölümü, ‘Güneyli kölecilerin sorumlu tutulduğu’ birçok komplo teorisine neden oldu. Bunlardan en dikkat çekeni ise, Tribune gazetesinin, dile getirdiği iddiaydı: Demokrat Başkanlar döneminde Washington’da sıtmaya rastlanmıyordu ama ne zamanki yeni kurulan Cumhuriyetçi Parti güçlenmeye ve Kongre’de çoğunluk olma ihtimalleri belirmeye başladı, Washington DC’nin şehir suları tehlikeli olmaya, başta National Hotel olmak üzere şehrin hotelleri zararlı böceklerle dolmaya başladı.

GERÇEK: Sıtma, Demokratlarla değil sivrisineklerle bulaşır.

 

4 – Cadı köpekler

TEORİ: 1692 yılının Ocak ayında bir vaizin 9 yaşındaki kızı ile yaklaşık aynı yaşlardaki kuzeni, o dönemde izah edilemeyen bir galeyan, hastalık yaşamaya başladılar. Haftalar geçip kızların cinnet nöbetleri daha kötüleştikçe ‘cadılar’ ve ‘büyücülük’ten şüphelenilmeye başlandı. Ve konsepte adını verecek ‘cadı avı’ başladı. 14 kadın, 6 erkek, 2 köpek cadı tespit edilerek idam edildi.

GERÇEK: İdamlara yol açan itiraflar, bir köleden işkenceyle ‘elde edilmişti’.

 

5- Dungeons & Dragons’un öldüren gizemi

TEORİ: ABD eski başkan yardımcılarından AL Gore’un boşandığı eşi Tipper Gore, 1987 yılında yazdığı ‘’Raising PG Kids in an X-Rated Society’’ yazdığı kitapla, sosyolojik kanıtları ve feminist konuları uyarlayarak kendisini ılımlı bir liberal olarak takdim etti. Bununla beraber kitabın bütün bir bölümünü ‘esrarengiz’ olgu ve oluşumların tehlikesine ayırabildi. Ve ona göre tehlike arzeden medyumvari esrarlı şeylerden biri de masaüstü rol yapma oyunu olan DUNGEONS & DRAGONS (Zindanlar ve Ejderhalar)’dı. Gore, oyunun, en az 50 ergenlik çağı çocuğunun öldürülmesi ya da intiharı ile ilişkili olduğunu yazdı.

GERÇEK: Gore ile aynı verileri analiz eden ABD Hastalıkların Yayılmasını Önleme ve Kontrol Dairesine göre D&D ile intiharlar arasında tek bir bağlantı bile yok. Dahası, bu oyunu oynayan çocuklar arasında intihar oranı, oynamayan yaşıtları arasındaki orana göre çok daha düşüktü.

 

6 – Reis oturan Papa

TEORİ: 13 Koloni döneminde Papa’nın Maryland kolonisindeki Katolik liderler aracılığıyla, kolonideki Protestanları öldürmeleri için Seneca Kızılderililerini kiraladığı söylentisi hızla yayıldı. İddiaya göre Patuxent Nehri başında yaklaşık 10 bin Seneca savaşçısı toplanmıştı. Bu iddianın yalan olduğu ortaya çıkarken bu kez 9 bin Kızılderili Savaşçının nehrin ağzında toplandığı belirtildi. Protestan toplumunu derinden korkutan iddiaya göre, 900 kadar Seneca Kızılderilisi, yerleşim yerini işgale başlamıştı bile.

GERÇEK: Katolik – Kızılderili ittifakı tamamen uydurmaydı. Ama bu, Protestanların ayaklanıp Maryland koloni kongre binasını silahlı olarak ele geçirmelerine ve koloninin tümünde Katolikliği tamamen yasaklamalarına engel olmadı.