Skip to content
Menu

FP: ABD Saddam’ın kimyasal saldırılarını biliyordu ve yardım etti

rek-saddamAMERİKA BÜLTENİ (26 Ağustos 2013)

Foreign Policy dergisi, ABD’nin, Saddam Hüseyin’in 1980’li yıllarda savaştığı İran’a karşı kimyasal gaz kullandığını bildiği halde yardıma devam ettiğini gösteren belgeler yayınladı.

Derginin açıkladığı CIA belgelerine göre ABD, 1988 yılında İran’ın savaşta üstünlüğü ele geçirmek üzere olduğunu gördüğü anda, İran birliklerinin yerini gösteren uydu görüntülerini, Saddam’ın bu birliklere karşı kimyasal silahlar kullanacağını bile bile Irak lideri ile paylaştı. Irak bu uydu görüntülerine dayanarak, İran birliklerine nokta atışı sarin ve hardal gazı saldırılarında bulundu. Bu saldırılarla üstünlüğünü kaybeden İran müzakere masasına oturmak zorunda kaldı.

ABD yönetimi bugüne kadar Irak yönetiminin kimyasal gaz kullanacağından habersiz olduklarını iddia etti ancak dönemin Bağdat askeri ateşesi Rick Francona, Foreign Policy’ye, “Iraklılar bize kesinlikle sinir gazı kullanacaklarını söylemedi. Söylemek zorunda değillerdi biz zaten biliyorduk” açıklamasında bulundu.

Derginin dikkat çektiği CIA belgeleri, ABD, 1983’ten başlayarak Irak’ın kimyasal saldırılarına dair kesin kanıtlara sahip olduğunu gösteriyor. O dönemde bu kimyasal saldırılara maruz kaldığı iddiasıyla BM’i harekete geçirmeye çalışan yeterli kanıta sahip olmadığı için başarısız oluyordu. Savaş sırasında kimyasal silah kullanmak, 1925 tarihli Cenevre Sözleşmesi tarafından yasaklanmış durumda. 

Irak, Cenevere sözleşmesini hiçbir zaman imzalamadı. ABD ise 1975 yılında imzalamıştı. Orduların, bu tür silahlara sahip olmasını yasaklayan Kimyasal Silahlar Konvensiyonu ise ancak 1997 yılında kabul edildi.

Dergi 1988 yılında ABD istihbaratının Saddam Hüseyin’in ordusu içinde hareket edebildiğine dikkat çekilen haberde, ‘’O yılın Mart ayında, Irak, ülkenin kuzeyindeki Halepçe şehrine de kimyasal silahla saldırdı’’ denildi. Bu saldırıdan bir ay sonra, Basra’nın güneydoğusundaki Fao yarımadasına sarin gazı saldırısında bulundu. Rick Francona, ABD’nin bu saldırının sonucundan memnun olduğunu, çünkü İran’ın planladığı büyül saldırıya geçemediğini itiraf ediyor. Fao Yarımadasını bir ay sonra ziyaret eden Francona, burada, sarin gazına karşı tedavi amaçlı kullanılmış yüzlerce enjeksiyon buldu. Bunlardan bir kaçını alıp kendisiyle Bağdat’a getiren Francona, böylece Irak’ın kullandığı kimyasal silahın deliline de sahip oldu. Francona’nın geçtiği raporlara göre Irak bundan sonra 3 büyük kimyasal silah saldırısında daha bulundu. 1988 yılı Nisan ayında gerçekleşen ‘Kutsal Ramazan Saldırısı’ adlı son saldırı, o günden bugüne son büyük ölçekli kimyasal silah saldırısı olarak kayıtlara geçmişti. Ta ki Şam’daki kimyasal silah saldırısına kadar.

CIA sözcüleri Foreign Policy dergisinin sitesinde yer alan haberle ilgili yorum yapmayı reddeti.