Skip to content
Menu

New York Belediye Başkanlığı seçiminin adı kondu gibi: Blasio – Lhota

nyc-mayor-lhota-vs-blasio

AMERİKA BÜLTENİ (11 Eylül 2013)

New York’ta Kasım ayında yapılacak New York belediye başkanlığı seçiminde Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Partinin adaylığını belirleyecek önseçimler yapıldı. Demokrat Parti önseçiminde şehir ombudsmanı Bill de Blasio büyük sürprizle ilk turda birinci olurken Cumhuriyetçi Partinin adayı ise Joe Lhota oldu.

Önseçimde Demokratların bir önceki seçimdeki adayı Bill Thompson ile çekişen de Blasio, ilk sonuçlara göre ilk turdaki yüzde 40 barajını az farkla geçmiş görünüyor. Sonucun resmileşmesi halinde 1 Ekim’de planlanan ikinci tur oylamaya gerek kalmadan aday seçilmiş olacak. Bir kaç ay önce favori aday olarak gösterilen New York Belediye Meclisi’nin kadın ve lezbiyen başkanı Christine Quinn ise yüzde 14 ile iki adayın çok gerisinde kaldı.

Cumhuriyetçi Partide ise New York toplu taşım sistemini yöneten MTA dairesinin eski başkanı Joe Lhota, Yunan kökenli işadamı John Catsimatidis karşısında açık farkla birinci geldi. Oyların yarısından fazlasını alan Lhota, Kasım ayında Cumhuriyetçi Partinin belediye başkan adayı oldu.

Üç dönemdir kenti yöneten New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, New York yasaları gereği 5 Kasım salı günü yapılacak seçimde yeniden aday olamıyor. Demokrat Partililerin kalesi olan New York’ta Demokrat Parti 20 yıla yakın süredir belediye başkanlığını kazanamıyor.