Skip to content
Menu

‘Organize Mitingler’

necdet-yilmazNECDET YILMAZ


Toplumsal olaylar, protestolar, mitingler açısından zengin bir ülkeyiz. Uzaktan da olsa bunları izlerken bir şey dikkatimi çekti. Bazıları pankartlarıyla her türlü örgütün, partinin, görüşün katılımını yansıtırken bazıları da tek bir organizasyonun elinden çıkmış gibi son derece profesyonel.

En son, Gezi olaylarında hayatlarını kaybedenlerin anıldığı Kadıköy mitinginde sadece ölenlerin kırmızı zemin üzerinde grafik portreleri yer alıyordu göstericilerin elinde. Bu organizasyonların en başarılı örneği ise Hrant Dink’in cenazesinde yaşandı. Katılımcılar siyah daire içindeki beyaz yazılı pankartları taşıyorlardı, “Hepimiz Hrant Dink’iz, Hepimiz Ermeni’yiz“. Buradaki tasarım o kadar etkili oldu ki başka gösterilerde de benzerleri kullanıdı. Yanlış hatırlamıyorsam, protestolara profesyonel tasarımcı desteği NATO zirvesi için 2003’te İstanbul’a gelen Bush karşı “Gelme Bush” logosunu tasarlayan Bülent Erkmen ile başladı.

Böyle organize mitingler bu tür konularda pek iyi olmadığı bilinen muhafazakar kitlelerde bile yaygınlaşmaya başladı. Başbakanın Kazlıçeşme mitinginde herkesin elinde aynı parti logolu flama ve başlarında aynı şapka vardı örneğin.

rek-miting-n-yilmaz

Fakat bu tür organizasyonları dikkate almayan gösteriler hala var tabii. Aklıma yine geçen senelerde Kadıköy’de yapılan Alevi mitingi geldi. Katılımcıların ellerinde Hz. Ali’den Pir Sultan’a, Atatürk’ten Hacı Bektaş Veli’ye, Che’ye ve Sivas’ta ölenlerin resimlerine kadar her renkten, her seyi söyleyen pankartlar bulunuyordu. Taksim gezi olayları ve diğer illerdeki destek mitinglerinde de kendiliğinden gelişmenin yaratttığı bir görsel düzensizlik gözlenebilir.

Grafik tasarımcı bir arkadaşım, logosu ve kurumsal kimliği iyi olan markalaradan alışveriş yapmayı tercih ediyor. Ona göre, görsel tasarımı iyi olan firmaların ürünleri de kaliteli. Tasarımların başarılı olması iletişimi ve imajı da etkiliyor elbet. Fakat tasarım eğitimi almama ve bu konularda yıllarca iş üretmeme rağmen, sanırım karikatürcü yanım ağır bastığı için imajlara çok önem vermiyorum ben.

Meydanlarda başkaları tarafından hazırlanan ve aynı şeyleri söyleyen binlerce kişinin taşıdığı pankartlar yerine kendi hissettiklerini samimi bir şekilde ifade eden kartona elle yazılmış yazılar daha anlamlı ve demokratik geliyor bana. Ne dersiniz?..

***

Necdet Yılmaz, is a New York-based Turkish cartoonist. See his website www.necdetyilmaz.com

He can also be reached on his Facebook page

DİĞER YAZILARI