Skip to content
Menu

Washington DC’de 8 Kongre üyesi kelepçelenerek göz altına alındı

rek-kongre-uyeleri-
Kongre üyeleri tutuklanmadan hemen önce oturma eylemi yapan aktivist grupla böyle poz verdi.

AMERİKA BÜLTENİ (8 Ekim 2013)

ABD Kongre binası önünde göçmen reformuna detek amacıyla izinsiz oturma eylemi yapan gruptakiler içlerindeki Kongre üyeleriyle birlikte kelepçelenerek tutuklandı. Aralarında ABD tarihinin ilk Müslüman Kongre üyesi Keith Ellison’un da olduğu ve Joe Crowley, Raul Grijalva, Luis Gutierrez, Jan Schakowsky, Al Green, Charlie Rangel, ve John Lewis’ten oluşan Demokrat milletvekilleri 100 kadar aktivistin salı günü Kongre binası önünde göçmenlik reformu talebiyle başlattığı sivil itaatsizlik eylemine katıldı. Milletvekilleri ve gruptakiler yolu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle kelepçelenerek tutuklandılar.

ABD sivil haklar mücadelesinin efsane isimlerinden milletevkili John Lewis, ‘’Daha önce de bir kaç kez tutuklandım. Doğru ve haklı bir talep uğruna tutuklanmayı çok da umursamıyorum’’ dedi. Lewis, 40’ı 1960’lı yıllardaki sivil haklar hareketi döneminde olmak üzere bugüne kadar 45 kez tutuklanmıştı.

Kongre bina polisi, milletvekili ve aktivistlerin yasal izin olmayan yerde toplanma, huzursuzluk çıkarma ve geçişi engelleme suçlarıyla suçlanacağını açıkladı.

“Camino Americano: March for Immigration Reform” adlı uzun süre önce planlanmış yürüyüş, devletin kepenk kapattığı ve dolayısıyla ulusal parkların da kapalı olduğu günlere denk gelince sorun yaşandı. Ancak National Mall parkı yetkilileri, gösteriyi ABD Anayasasının ifade hürriyetini garanti altına alan 1. tashihi (First Amendment) kapsamında değerlendirerek izin verdi. Kongre binasının arka tarafında National Mall içinde gerçekleşen bu gösteriye ise 15 bin kişi katıldı.