Skip to content
Menu

ABD Büyükelçisi Ricciardone: Füze savunma sistemi konusunda endişelerimiz var

ricciardone--ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, “Çin’den alınması düşünülen füze sistemiyle ilgili çok endişeli olduğumuz bir sır değil” dedi. İki Amerikan gazetesinde çıkan yorumlardan sonra Hakan Fidan adı etrafında gelişen tartışamalara da değinen Büyükelçi, Hakan Fidan’ın da kendisini ülkesine aramış sadık birisi olduğunu belirterek, “Onunla çalışmak bir ayrıcalık” diye konuştu.

Ricciardone, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye’nin Çinli bir şirketten füze alımı ihtimaline ilişkin yorumu sorulan Ricciardone, konunun kendilerini endişelendirdiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Türkiye ile ABD’deki en az 3 yasal düzenlemeye göre yaptırım altında bulunan Çinli bir firma arasında varılması muhtemel anlaşma konusunda büyük endişe duyduğumuz sır değil. Bu ticari bir karar ve Türkiye, savunma alımları ile ilgili kendi bağımsız kararını verme hakkına sahip fakat bunun müttefik hava savunma sistemi için anlamı konusunda endişelerimiz bulunmakta.”

ABD’li ve Türk uzmanların konuyla ilgili görüşmelere başladıklarını belirten Ricciardone, konunun iki müttefik ve dost ülke arasında resmi kanallardan ele alınacağını söyledi.

“Türkiye, verileri tamamen ve düşünerek ele aldıktan sonra kendi kararını verecek. Sanırım şu anda, konunun statejik savunma boyutuna odaklanıyoruz” diye konuşan Ricciardone, ”ABD’nin yaptırım uyguladığı bir şirketle işbirliğine girilmesi, savunma alanındaki Türkiye-ABD işbirliğini etkileyecektir” uyarısında bulundu.

Fidan ile çalışmak ayrıcalık 

MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında ABD basınında çıkan iddialara ilişkin görüşü sorulan Ricciardone, “ABD’de sahip olduklarımız açısından en değerlisi demokrasi, ifade özgürlüğü” dedi ve ekledi:

“Sizin ülkenizde de ABD hakkında, benim ya da ABD Dışişleri Bakanı Kerry hakkında olumsuz haberler çıkıyor. Bu demokrasinin gücü ve güzelliği. Amerika’nın ne düşündüğünü öğrenmek isterseniz, resmi kaynaklara başvurun, İsimsiz kaynaklara değil”

Hakan Fidan’a mesleki ve kişisel açıdan büyük saygı duyduğunu ifade eden Büyükelçi Ricciardone,  ”En fazla sorumluluk ve hassasiyet gerektiren görevlerden birini yürüten, kendini işine adamış, sadık ve yetkin bir üst düzey yetkili. Onunla çalışmak bir ayrıcalık ve ne zaman bir araya gelsek ondan çok şey öğreniyorum” diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasında güvenlik alanında yakın bir işbirliği olduğuna dikkati çeken Ricciardone, “Hükümetimizin görüşü, iki ülke arasında bölgenin hassas sorunları ile güvenlik meselelerinin çözümü, savunma ve istihbarat konularında yakın bir işbirliği bulunduğu yönünde. Bu işbirliğimiz devam edecek” ifadesini kullandı.