Skip to content
Menu

NSA skandalı küreselleşiyor: 35 dünya liderinin telefonları dinlenmiş

nsa-headquarters

AMERİKA BÜLTENİ (24 Ekim 2013)

Edward Snowden’in sızdırdığı belgelerle ABD teknik istihbarat servisi NSA etrafında gelişen dinleme skandalı uluslararası boyutta dev bir skandala dönüşme yolunda. Skandalı ilk duyuran İngiliz gazetesi The Guardian, NSA’in 35 dünya liderinin telefonlarını dinlediğine ilişkin yeni bilgiler yayınladı.

Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), irtibat halinde olduğu Beyaz Saray, Pentagon ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerini, yabancı ülke devlet liderlerinin telefon numaralarını paylaşmaları konusunda ‘cesaretlendirdi’.

Guardian’ın yayınladığı çok gizli belgeye göre, NSA elde ettiği numaraları dinleme sistemine aldı. Belgeye göre adı açıklanmayan bir yetkili, NSA’ya 200 telefon numarası iletti. Bunlardan 35’i ülke lideriydi. Hangi ülkelerin liderlerinin telefonlarının dinlendiği ise belgede belirtilmiyor.

Bu skandalın, Alman Başbakan Angela Merkel’in Çarşamba günü NSA’ya kendi cep telefonlarını dinlediği suçlamasında bulunmasıyla başlayan uluslarası dinleme skandalını çok daha büyütmesi bekleniyor.

Kurum içi yazışma belgesine göre verilen 200 numaradan çoğu ‘açık kaynaklardan’ elde edilebilecek numaralar. Ancak 45 numaranın NSA tarafından daha önce bilinmediği belirtiliyor.  Verilen numaralarla irtibatlı birçok yeni ‘dinlenmesi gereken’ numara irtibatı elde edildiği de vurgulanıyor.

Guardian gazetesi, gizli yazışma belgesinin, George W. Bush’un başkan, Condelezza Rice’ın Dışişleri bakanı ve Rumsfeld’in Savunma Bakanlığındaki son ayında olduğu döneme ait olduğunu yazdı.