Skip to content
Menu

Çay Partisinin hezimet günü; Yerel seçimlerde kaybettiler

Demokrat aday Terry McAuliffe, Çay Partili rakibi ni yenerek ABD Başkanlık seçiminin kritik eyaletlerinden biri olan Virginia'nın yeni valisi oldu.
Demokrat aday Terry McAuliffe, Çay Partili rakibi ni yenerek ABD Başkanlık seçiminin kritik eyaletlerinden biri olan Virginia’nın yeni valisi oldu.

 

AMERİKA BÜLTENİ (6 Kasım 2013)

ABD’de her yıl Kasım ayının ilk Salısında olduğu gibi bu yıl da ülke çapında, eyalet valiliklerinden belediye başkanlıklarına ve meclis üyeliklerine kadar birçok farklı yerel seçim yapıldı. Virginia ve New Jersey eyaletlerinde halk vali seçimi için sandığa giderken, New York, Boston, Detroit, Minneapolis, Pittsburgh, Seattle, Charlotte, Houston gibi metropoller başta olmak üzere bir çok yerleşim biriminde ise belediye başkanlığı seçimi heyecanı yaşandı. Seçim sonuçları genel olarak Demokratların yüzünü güldürürken günün en büyük kaybedeni ise Çay Partililer oldu. İşte ABD’de seçim gününün en dikkat çekici sonuçları:

 

Demokratlar Virginia’da zoru başardı

Demokrat aday Terry McAuliffe, Cumhuriyetçi rakibi Ken Cuccinelli’yi yenerek eyaletin yeni valisi oldu. 2008’da parti içi yarışta Hillary Clinton’ın kampanya yöneticisi olan McAuliffe, ‘’get-out-the-vote strategy’’ dediği bir strateji uyguladı bu seçimde. Obama’nın 2008 ve 2012 seçim kampanyasından esinlenen bu stratejide hedef kitle, azınlıklar, gençler ve kadınlardı. Bazı analistlere göre Demokratlar bu stratejiyi 2014 Kongre seçimlerinde ülke genelinde uygulayacak. Çay Partililere yakınlığıyla bilinen Cumhuriyetçi aday Cuccinelli’nin bu kritik eyalette yenilmesinin Cumhuriyetçi Parti içinde Çay Partililere karşı tepkiyi büyütmesi bekleniyor. Virginia’da 1977 yılından beri yönetimdeki ABD başkanının partisinden kimse vali seçilemiyordu. Demokratlar 36 yıl sonra bir ilki başardı.

 

Demokrat New Jersey’de ılımlı Cumhuriyetçi zaferi

Demokrat Partinin güçlü olduğu New Jersey eyaletinin Cumhuriyetçi valisi Chris Christie, Demokrat rakibi Barbara Buono karşısında rahat bir zafer kazanarak ikinci kez New Jersey valisi oldu. Christie, seçim kampanyasında, Demokratlarla da zaman zaman işbirliği yapabildiğini, partizan bir Cumhuriyetçi olmadığını işledi. 2016’da Cumhuriyetçi Partinin potansiyel başkan adayları arasında yer alan Christie’nin, bu söylemini 2016’ya da taşıması bekleniyor. Christie, öğrencisi olduğu New Jersey eski valisi Tom Kean’in 1985’teki zaferinden beri bu eyalette yüzde 50’den fazla oyla seçilmeyi başaran ilk Cumhuriyetçi vali oldu. Demokrat aday Barbara Buono’nun seçim yenilgisini kabul konuşmasında, partisinin ileri gelenlerini, kendilerine destek vermeyerek Christie’ye örtülü destek verdiği eleştirisi dikkat çekti. Çay Partisinin düşmanı olan Christie’nin ikinci kez farklı şekilde bir Demokrat eyaleti kazanması da Cumhuriyetçi Parti içindeki ılımlı-Çay partili çatışmasını derinleştirmesi bekleniyor.

Öte yandan seçimle beraber yapılan referandumda da New Jersey sakinleri asgari ücretin saat  başına 1 dolar artırılarak saat başına 8.25 dolara çıkarılmasını onayladı.

***

İLGİLİ HABER: NEW YORK’TA SOL BELEDİYE DÖNEMİ

***

İrlandalılar Boston’ı geri aldı!

Partilerin aday göstermediği Boston’da 1993 yılından beri şehri yöneten belediye başkanı Tom Menino emekli olmaya karar verdikten sonra koltuğuna 12 aday vardı. Seçimi, Massachusetts eyalet kongresi üyesi Martin Walsh kazandı.

Menino 1993’te seçildiğinde şehrin tarihindeki ilk İtalyan kökenli başkan ve 1930 yılından beri de ilk İrlanda kökenli olmayan başkan olarak tarihe geçmişti. Azınlıklar (çoğunlukla kuzey Avrupa kökenli olmayanlar) şehrin nüfusunun yüzde 53’ünü oluşturuyor. İrlanda kökenli Walsh’ın kazanmasıyla İrlandalılar şehir yönetimini 20 yıl aradan sonra tekrar devraldı.

 

Siyah Detroit’e, 40 yıl sonra ilk beyaz başkan

Temmuz ayında iflasını açıklayan Detroit şehrinde işadamı Mike Duggan ve Wayne County Şerifi Benny Napoleon başkan olmak için yarışıyordu. Duggan, nüfusunun büyük bölümü siyahlardan oluşan Detroit’te 1974 yılından beri başkan seçilen ilk beyaz belediye başkanı olacak. Ancak mali idaresi halen Michigan Valisi’nin atadığı bir kayyumun elinde ve 20 milyar dolarlık bir borcu olan şehirde ne kadar başarılı olacağı muamma.