Skip to content
Menu

Bilinen en şiddetli fırtına olan Haiyan Tayfunu Filipinleri yıktı: Binlerce ölü var

haiyan
Haiyan sonrası hiç bir şey olması gereken yerde değil artık.

AMERİKA BÜLTENİ (10 Kasım 2013)

Tarihte kayıtlı en güçlü fırtına olduğu tahmin edilen Haiyan Tayfunu, Filipinleri yıkıp geçti. Kızılhaç, ilk belirlemelere göre en az 1200 kişinin kesin öldüğünü duyurdu. Ancak Filipinli yetkililer, ölü sayısının en az 10 bine ulaşacağından endişe ettiklerini açıkladılar. Leyte Adası’ndaki Tacloban’ı saatte 235 kilometre hızla vuran kasırga, 200 bin nüfuslu şehri adeta haritadan sildi. 10 bin kişilik kayıpların büyük bölümü bu şehir çevresinden. Leyte Adası’nın karşısındaki Samar Adası’ndan gelen haberlerde de ilk belirlemelere göre en az 300 ölü olduğu, 2 bin kişinin de kayıp olduğu belirtildi. Tayfun, adalar ülkesi olan Filipinler’in 6 merkez adasını ciddi oranda etkiledi. Bölge yetkilileri, tayfun sırasında deniz sularının en az 6 metre yükseldiğini ifade etti. Bölgede, su, elektrik tamamen kesilmiş durumda. Bütün iletişim sistemi de tahrip olduğu için bölgeden sağlıklı haber alınamıyor. Tacloban’a ulaşan Filipinler İçişleri Bakanı, manzaranın tariften aciz olduğunu ifade ederek, ‘büyük bir insanlık trajedisinin yaşandığını’ söyledi.

Bölgede yaşayan bir Filipinli, rüzgardan korunmak için cipe bindiklerini ancak biranda gelen su ile beraber palmiye ağaçlarından yukarıya yükseldiklerini anlattı. Cipten çıkıp yüzerek evinin çatısına ulaşarak kendini kurtardığını söyledi. Bir başka bölge sakini ise, fırtınanın çıkardığı sesi, ‘sanki çatıma bir Boeing 747 uçağı sürterek geçiyor gibiydi’ şeklinde  betimledi. Bölgeye ulaşan yardım ekipleri etrafta çamurlar içinde çok sayıda ceset gördüklerini aktarıyor. Tayfundan sonra sağ kalanların yağmaya başlaması da

Saatteki hızı 161 kilometreye düşen Tayfun Cumartesi günü itibarı ile Hint Okyanusundan Güney Çin Denizi’ne ilerliyor ve Pazartesi sabah saatlerinde Vietnam’a ulaşması bekleniyor.