Skip to content
Menu

ABD’deki Türkler de Atatürk’ü unutmadı; Birçok eyalette anma törenleri yapıldı

rek-anma

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, New York başta olmak üzere ABD’nin birçok şehrinde de çeşitli törenlerle anıldı. New York Türk Evi’nde bir araya gelen New Yorklu Türkler, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat olan sabah 09.05’te saygı duruşunda bulundu. TADF Başkan Yardımcılarından Dr. Hakan Karalok’un sunumunu yaptığı 10 Kasım Ulu Önder Atatürk’ü Anma Programı’nda, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, New York Başkonsolosu Levent Bilgen, Askeri Ataşe Namık Kemal Çil ve TADF Başkanı Ali Çınar günün anlam ve önemine yönelik konuşmalar yaptılar. Atatürk Okulu öğrencileri de şiirlerle Atatürk’ü andılar.

Aynı akşam yapılan ikinci program ise Türk dernekleri adına Young Turks derneği başkanı Tulga Tekman açılış konuşmasıyla başladı. Atatürk Okulu Öğretmenlerinden Necmiye Kacaroğlu , Amerikalı Gazeteci Hank Levy, Amerikan Somali Toplumu Lideri Abdul Abdurahman ve New York Türk toplumu temsilcilerinden Şevkiye Sun da Atatürk ile ilgili düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Gecede, ”Incredible Turk” adlı Atatürk videosu gösterilirken, Nedim Katgi ve Atatürk Korosu, Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Atatürk Okulu ögrencileri de şiir ve şarkılarıyla Atatürk’ü andılar. Katılımcılar için Ali Baba Restoran’ın sahibi Ali Rıza Doğan‘ın katkıları ile bir de resepsiyon düzenlendi.

ATATÜRKÜ ŞiiRLE ANLAT YARIŞMASI SONUÇLARI AÇIKLANDI

Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun 2012 yılında başlattığı ve geleneksel hale getirdiği Atatürk’ü Şiirle Anlat Yarışması’nda ilk üçe girenler de ödüllendirildi. Birinci Ozdenur  Uluışık, mini iPad kazanırken, ikinci Doruk Özek Digiturk Paketi (Çocuk Programları dahil) ve üçüncü Melis Kısa ise hediye kartı ile ödüllendirildi. Şiir yarışmasına katılan tüm cocuklara ise Atatürk resimli t-shirt verileceği açıklandı.

MEHMETÇiK VAKFINA 2500 DOLARLIK DAHA KATKI

Öte yandan Dallas FW Cooking Class Grubu, Türk Amerikan Dernekleri koordinatörlüğünde çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Mehmetçik Vakfı yararına bastırdıkları “Sevgi ile Yapılan Türk Yemekleri” kitap satışı devam ediyor. Grup daha önce bağışladığı 5 bin dolara ilave olarak, şehit ailelerimiz ve çocukları yararına kullanılmak üzere Mehmetçik Vakfı’na 10 Kasım Atatürk’ü anma anısına 2 bin 500 dolar daha bağış gönderdi. Dallas FW Cooking Class Grubu, böyle anlamlı günde vatan savunmasındaki askerlerimizin geride bıraktığı emanetlerine sahip çıktığımız için büyük mutluluk duyduklarını belirttiler.

ABD’DE İLK ATATÜRK HEYKELİ

Washington DC’de bulunan Sheridan Circle’da kurulan Atatürkün heykelinde bir anma töreni gerçekleştirildi. ABD’deki Türkiye Büyükelçiliği ve Amerikan Atatürk Toplumu’nun (AAT) katkılarıyla törenle açılan heykel, ABD’de bir kamu alanına dikilen ilk Atatürk heykeli olma özelliğine sahip. Washington Büyükelçisi Namık Tan himayelerinde,  Washington Türk Büyükelçiliği Rezidansı’nda bir anma töreni de düzenlendi.

 

DİĞER EYALETLERDE DE “ATATÜRK” SAYGI VE RAHMETLE ANILDI

New York merkezli ATKB’ye bağlı Atatürk Okulu’nda ve TADF’na bağlı olarak, New Jersey, Boston, Philadelphia, Atlanta, Kaliforniya, Seattle, Houston, Dallas, Chicago, Florida, Connecticut, Pittsburgh gibi eyalet ve şehirlerde de TADF üyesi dernekler, 10 Kasım Atatürk’ü anma günü münasebetiyle düzenledikleri özel programlarla Atatürk’ü andılar.

(ANAMURHABER.COM)